Volledig scherm

Miljoenen mensen genieten van ringvormige zonsverduistering

Miljoenen Aziaten en Amerikanen hebben afgelopen nacht kunnen genieten van een ringvormige zonsverduistering. De eclips was zichtbaar in China, Taiwan, Japan. Het fenomeen stak dan de Stille Oceaan over en was tot in Texas te zien. Europa viel buiten de prijzen.

Een ringvormige zonsverduistering doet zich voor wanneer de maan voor de zon schuift en waarbij onze natuurlijke satelliet op zijn verste punt van de aarde staat. Door die positie kan de maan niet geheel onze ster bedekken.

Over een veel groter gebied was een gedeeltelijke verduistering te zien. De strook voor de ringvormige eclips was 240 tot 300 km breed.

De eclips was zichtbaar in China, Taiwan, Japan. Het fenomeen stak dan de Stille Oceaan over en was tot in Texas te zien. Europa viel buiten de prijzen.

Een ringvormige zonsverduistering doet zich voor wanneer de Maan voor de Zon schuift en waarbij onze natuurlijke satelliet op zijn verste punt van de Aarde staat. Door die positie kan de Maan niet heel onze ster bedekken.

Over een veel groter gebied was een gedeeltelijke verduistering te zien, aldus de Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen. De strook voor de ringvormige eclips was 240 tot 300 km breed.