Volledig scherm
Foto ter illustratie. © thinkstock

'Mindfullness werkt even goed als pil tegen depressie'

Cognitieve therapie die is gebaseerd op mindfullness kan net zo goed helpen tegen terugkerende depressies als medicatie. Dat blijkt uit een onderzoek in het zuidwesten van Engeland, waarover The Guardian vandaag schrijft.

Mindfullness is een manier om vooral aandacht aan het 'nu' te besteden. De therapie leert mensen te erkennen dat negatieve gedachten en gevoelens zullen terugkomen, maar dat ze zich daardoor niet hoeven laten meeslepen. In plaats van zich er steeds zorgen om te maken, kunnen ze leren het te accepteren en te voorkomen dat ze weer een depressie krijgen.

De therapie is op dit moment niet de gangbare behandelmethode voor depressies. Om terugvallen te voorkomen wordt meestal medicatie voorgeschreven. Toch blijkt mindfullness even goed te werken als pillen.

Voor het onderzoek volgden onderzoekers 424 mensen. De helft slikte twee jaar lang antidepressiva, zoals gebruikelijk is. De anderen volgden de therapie, zowel in groepsverband als individueel. Zij konden eerder zonder pillen. Van de patiënten die mindfullness deden, kreeg 44 procent later een terugval, terwijl dat bij de groep die pillen slikte 47 procent was.

Goedkoper
Volgens de onderzoekers werkt mindfullness dus niet beter dan medicatie, maar is het vergelijkbaar. En dat is goed nieuws voor mensen die het vervelend vinden om lange tijd pillen te slikken of die niet tegen bijwerkingen kunnen. Therapie kan bovendien op lange termijn veel goedkoper zijn dan medicatie.

Nigel Reed uit Sidmouth, die aan het onderzoek meedeed, vindt mindfullness een uitkomst. ,,In plaats van afhankelijk te zijn van medicatie, ben ik dankzij de therapie zelf de baas over mijn eigen toekomst. Ik kan zelf merken wanneer ik risico loop op een terugval en zelf proberen die te voorkomen.''