Volledig scherm
© AD/Jan van Esch

Mummie gescand: ziekenhuis doet unieke ontdekking

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft de 'oudste patiënt ooit' op de operatietafel gehad: een bijna 1000 jaar oude Chinese mummie. Dat leidde tot een bijzondere ontdekking: op de plek waar eens de organen zaten, werden eeuwenoude briefjes met Chinese tekens gevonden.

Quote

Tussen de patiënten in de wachtkamer heeft het nooit hoeven staan

Radioloog Ben Heggelman

Dagelijks gaan bij de Amersfoortse radioloog Ben Heggelman patiënten onder het röntgenapparaat of in de CT-scan. Maar een mummie 'doorlichten', dat was voor Heggelman wel even wat anders. ,,Mijn overbuurman is Erik Bruijn, een deskundige op het gebied van boeddhistische kunst en cultuur.

Hij vroeg mij of ik eens kon kijken naar een beeld, dat sinds 1999 bij iemand in de woonkamer had gestaan. De eigenaar wilde het laten restaureren, maar kwam er toen achter dat er botten in het beeld zaten. Of ik het eens wilde onderzoeken, vroeg Erik. Hij weet dat ik daar wel voor in ben."

Boeddhistische monnik
En zo verscheen in het Amersfoortse ziekenhuis plots het gemummificeerde lichaam van de eens zo belangrijke boeddhistische monnik Liuquan. Tussen de patiënten in de wachtkamer heeft het nooit hoeven staan: het beeld werd onderzocht in de avonduren en in het weekend, wanneer de scantafels niet worden gebruikt, aldus Heggelman.

,,Een zeer bijzondere ervaring om zo'n prachtig reliekbeeld in de scanner te leggen. Deze boeddhistische meester was een soort heilige in het oude China, is mij verteld. Het beeld heeft vermoedelijk dik 900 jaar in een tempel gestaan, waar het werd vereerd."

Volledig scherm
Onderzoekers van het Meander Medisch Centrum nemen de mummie onderhanden. © AD/Jan van Esch
Quote

Wil je echt alle tekstrol­len veiligstel­len, dan moet je het beeld openbreken. En dat doe je niet

'Daar had een long moeten zitten'
Bij het onderzoek viel het team van de ene in de andere verbazing. ,,Ik was de rechterkant van de borstkas aan het onderzoeken," aldus de radioloog. ,,Daar had een long moeten zitten." Maar die zat er niet meer. 

 Op de plek waar ooit de organen zaten, vonden Heggelman en zijn team oude tekstrollen. ,,Dat in het oude China stukken papier met teksten in beelden werden gestopt, was bekend. Maar tekstrollen in een mummie, dat lijkt echt uniek."

Volstrekt onduidelijk
Wat er op de rollen geschreven staat, is voor de onderzoekers tot dusver volstrekt onduidelijk. ,,Het materiaal is zo oud, dat we alleen kleine stukjes papier uit het beeld hebben kunnen halen. Daaruit is vooralsnog niet af te leiden wat erop staat. Wil je echt alle tekstrollen veiligstellen, dan moet je het beeld openbreken. En dat doe je niet zomaar. Het gaat natuurlijk wel om een lichaam." 

Wel is er via een botboring dna afgenomen van de mummie, die volgens het ziekenhuis vanwege meerdere redenen uniek is. Het is tot nu toe de enige Chinees-boeddhistische mummie die in het Westen beschikbaar is gesteld voor wetenschappelijk onderzoek. 

,,Het dna wordt nu onderzocht door een gespecialiseerd instituut," aldus Heggelman. ,,Wie weet wat we daaruit nog te weten komen." Het reliekbeeld is, met al zijn inhoud, inmiddels naar Hongarije gebracht. Daar zal het tot mei volgend jaar worden tentoongesteld in het natuurhistorisch museum in Boedapest.

  1. Giechelen en vreugdesprongetjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstoppertje spelen

    Giechelen en vreugde­spron­ge­tjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstopper­tje spelen

    Met ratten kun je goed verstoppertje spelen. De knaagdieren zijn experts in het vinden van creatieve schuilplekjes én hebben er zichtbaar plezier in. Dat suggereert althans een Duits onderzoek. Het bewijs? Ze maken vrolijke vreugdesprongetjes en giechelen piepend tijdens een potje verstoppertje. De wetenschappers registreerden het gedrag van de diertjes en publiceerden de bevindingen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.