Volledig scherm
Het skelet van Lena © Catawiki

Musea in de rij voor unieke mammoet Lena

Er is veel belangstelling voor een mammoetskelet bij het Nederlandse veilinghuis Catawiki. Het skelet van Lena, een Russische wolharige mammoet, wordt daar deze week geveild. ,,Het is een zeer bijzonder exemplaar,'' vertelt Natasja van den Ouden, paleontoloog bij Naturalis.

Volledig scherm
© Catawiki

Het skelet is zo populair bij musea omdat het nagenoeg compleet is en alle botten van het skelet, in tegenstelling tot andere mammoetskeletten, afkomstig zijn van hetzelfde dier.

,,Lena is gezien haar formaat op jonge leeftijd gestorven. Haar botten zijn na haar dood bij elkaar gebleven en dat doet vermoeden dat de onfortuinlijke jonge mammoet duizenden jaren geleden is weggezakt in een moeras. Anders zouden de botten door de aaseters uit die tijd zijn verspreid over een groter oppervlakte,'' aldus mammoetexpert Luc Hennion van Catawiki.

Belangstelling
Veel musea tonen interesse in dit mammoetskelet, zegt woordvoerder Mark Borgman van Catawiki. Hij denkt dat de enorme belangstelling ook te maken heeft met de grootte van het skelet. ,,Het formaat van Lena is dusdanig klein genoeg dat de meeste musea het skelet kunnen tentoonstellen.''

Het huidige bod voor Lena is 80.000 euro. ,,Ik verwacht dat er uiteindelijk 200.000 euro wordt geboden voor Lena, omdat het zo'n excentriek exemplaar is. Eind dit weekend sluit de veiling, dus er is nog tijd,'' zegt Borgman.

Op dit moment bieden alleen nog internationale musea op het skelet. Nederlandse musea schenken geen aandacht aan Lena. ,,Wij hebben zelf een mooi exemplaar hier staan, dus wij laten deze aan ons voorbij gaan,'' vertelt Den Ouden.