Mysterieuze schokgolven lieten onze planeet rinkelen als een bel
Grote kans dat je er niets van gemerkt hebt, maar op 11 november rolden er twintig minuten lang vreemdsoortige seismische golven over de aarde. Wetenschappers registreerden de trillingen overal ter wereld. Drie weken later tasten ze collectief in het duister. Waar kwamen de golven vandaan?
Delen per e-mail
Bijna drie weken terug pikten seismologische stations van Canada tot Madagaskar, en zelfs op Nieuw-Zeeland, de bizarre golven op. De trilling hield twintig minuten aan en leek aanvankelijk verdacht veel op een zware aardbeving. Alleen deed zich op die dag nergens op de aardbol zo’n zware schok voor.
De onderzoekers hebben ondertussen wel de oorsprong van de golven achterhaald. Ze komen van het eiland Mayotte, even ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan. Het eigenaardig is dat ook daar zich op die elfde november niets noemenswaardigs voordeed.
,,Ik geloof niet dat ik zoiets eerder heb gezien’’, zegt seismoloog Göran Ekström, verbonden aan de universiteit van Columbia, tegen National Geographic. Wat de wetenschappers vooral verbaast, is de zuiverheid van de golf en de precieze frequentie waarmee de golven elkaar opvolgden.
Mogelijk meteorietinslag
Een aardbeving veroorzaakt doorgaans diverse korte golven met een verscheidenheid aan meestal hoge frequenties. Het signaal uit Mayotte was echter een zuivere golf, die zich elke zeventien seconden herhaalde. De herkomst van de trilling heeft inmiddels tot een aantal theorieën geleid.
Mogelijk werd een meteorietinslag niet gedetecteerd of werd de trilling veroorzaakt door de uitbarsting van een onderwatervulkaan. Vooral die laatste theorie lijkt plausibel. ,,Het kan zijn dat er onder een vulkanisch eiland magma in beweging is’’, zegt iemand van de Franse geologische dienst.
Ook Ekström is van mening dat de bron van de trilling veel minder ‘exotisch’ is dan de waarneming doet vermoeden. Bij Mayotte heeft sinds mei een aantal bevingen voorgedaan. De zwaarste daarvan, met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter, was echter al op 8 mei.
Sindsdien is het aantal bevingen in aantal en magnitude afgenomen, terwijl de mysterieuze trilling zich deze maand liet zien. ,,Het was alsof de hele planeet rinkelde als een bel’’, omschrijft de seismoloog de bijna muzikale gebeurtenis. Het onderzoek gaat verder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Klaar voor lancering! Deze scholieren maken een ruimtereis met André Kuipers: ‘Zoooo cool’
Het zal je maar gebeuren. Een virtuele ruimtereis maken onder leiding van astronaut André Kuipers. Het overkwam de leerlingen van de bovenbouw van de Alphense Montessorischool. ,,Oh wow, wat is dit cool!’’ -
PREMIUMwat zegt de wetenschap
Hoe ontloop je algoritmes? ‘Ga niet blind voor eerste Google-resultaten, scrol verder’
Algoritmes bepalen welke zoekresultaten we krijgen bij het googelen. Ze zouden onze mening beïnvloeden of ons in een bubbel doen belanden. Wat is daarvan waar? -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUMonder professoren
Sterrenkundige Niels is ervan overtuigd: ‘Niet alleen maar leven op aarde’
In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Niek de Kort uit Woerden is sterrenkundige. Naast het bestuderen van meteorieten heeft hij zich altijd ingezet voor het populair maken van wetenschap en techniek. ,,Met meteorieten kun je een verre wetenschap als sterrenkunde letterlijk in handen houden.’’ -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.
-
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUMVIDEO
Wie astronaut wil worden, kan zich vanaf vandaag melden bij ESA
De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA start vandaag de zoektocht naar nieuwe astronauten. Vooral vrouwen en mensen met een fysieke handicap worden uitgenodigd te solliciteren. Charlotte Pouwels (24) en Mindy Howard (55) gaan zich aanmelden. -
PREMIUMvideo
Boeren in de Noordzee, kan dat wel?
Een spectaculair plan van Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland: leg een eiland aan in de Noordzee, zodat er meer ruimte beschikbaar komt om te boeren. Hoe realistisch is dat? We vragen het Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouw aan de TU Delft.