Volledig scherm
. © Shutterstock/Beeldbewerking AD

Mysterieuze schokgolven lieten onze planeet rinkelen als een bel

Grote kans dat je er niets van gemerkt hebt, maar op 11 november rolden er twintig minuten lang vreemdsoortige seismische golven over de aarde. Wetenschappers registreerden de trillingen overal ter wereld. Drie weken later tasten ze collectief in het duister. Waar kwamen de golven vandaan?

Anthony Lomax 🌍🇪🇺 on Twitter

@UKEQ_Bulletin SBV, like the other stations, shows long monochromatic signal with ~17s period (mono-freq Rayleigh waves?). But filtered above 1Hz SBV (lower plot) also shows seismic(?) signals from repeating sources, with some ~50s apart. Maybe some large, shallow, oscillating volcanic source?

Bijna drie weken terug pikten seismologische stations van Canada tot Madagaskar, en zelfs op Nieuw-Zeeland, de bizarre golven op. De trilling hield twintig minuten aan en leek aanvankelijk verdacht veel op een zware aardbeving. Alleen deed zich op die dag nergens op de aardbol zo’n zware schok voor.

De onderzoekers hebben ondertussen wel de oorsprong van de golven achterhaald. Ze komen van het eiland Mayotte, even ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan. Het eigenaardig is dat ook daar zich op die elfde november niets noemenswaardigs voordeed.

,,Ik geloof niet dat ik zoiets eerder heb gezien’’, zegt seismoloog Göran Ekström, verbonden aan de universiteit van Columbia, tegen National Geographic. Wat de wetenschappers vooral verbaast, is de zuiverheid van de golf en de precieze frequentie waarmee de golven elkaar opvolgden.

Mogelijk meteorietinslag

******* Pax on Twitter

This is a most odd and unusual seismic signal. Recorded at Kilima Mbogo, Kenya ... #earthquake https://t.co/GIHQWSXShd

Een aardbeving veroorzaakt doorgaans diverse korte golven met een verscheidenheid aan meestal hoge frequenties. Het signaal uit Mayotte was echter een zuivere golf, die zich elke zeventien seconden herhaalde. De herkomst van de trilling heeft inmiddels tot een aantal theorieën geleid.

Mogelijk werd een meteorietinslag niet gedetecteerd of werd de trilling veroorzaakt door de uitbarsting van een onderwatervulkaan. Vooral die laatste theorie lijkt plausibel. ,,Het kan zijn dat er onder een vulkanisch eiland magma in beweging is’’, zegt iemand van de Franse geologische dienst.

Ook Ekström is van mening dat de bron van de trilling veel minder ‘exotisch’ is dan de waarneming doet vermoeden. Bij Mayotte heeft sinds mei een aantal bevingen voorgedaan. De zwaarste daarvan, met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter, was echter al op 8 mei.

Sindsdien is het aantal bevingen in aantal en magnitude afgenomen, terwijl de mysterieuze trilling zich deze maand liet zien. ,,Het was alsof de hele planeet rinkelde als een bel’’, omschrijft de seismoloog de bijna muzikale gebeurtenis. Het onderzoek gaat verder.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”