Mythe Loch Ness ontrafeld, wetenschappers geven enige plausibele verklaring
Duizenden mensen zeggen ooit het monster van Loch Ness te hebben gezien. Maar wat zit er toch achter deze hardnekkige mythe? Onderzoekers hebben eindelijk een wetenschappelijke verklaring.
Delen per e-mail
Er is nog maar één theorie over
Het begon allemaal 1500 jaar geleden toen de eerste melding werd gemaakt van een ‘beest’ in de rivier de Ness. In de jaren '30 van de vorige eeuw stak de kop van het monster weer op toen de Schotse kranten over ‘het monster’ begonnen te schrijven, waarmee de moderne mythe werd geboren.
Het monster van Loch Ness vormde de inspiratie voor vele boeken, films en tv-series. Het meer is inmiddels ook het decor van een uitgebreide toerisme-industrie, met ongeveer een miljoen bezoekers per jaar die de lokale economie tientallen miljoenen euro's oplevert.
Zwemmende olifanten
Direct werd een verklaring gezocht voor de vele meldingen van ‘Nessie’. Het zou een zwemmende circusolifant kunnen zijn die even pauze had genomen en afkoeling in het water had gezocht. In de jaren ‘30 waren in dat gebied in Schotland namelijk veel rondtrekkende circussen. Een andere theorie is dat grote drijvende takken de mensen op het verkeerde spoor zetten.
Nieuw-Zeelandse wetenschappers zochten naar een verklaring voor de legende. Eerdere wetenschappelijke expedities in het meer leverden namelijk niets op. Er werd gezocht met sonarsignalen en satelliettechnologie, maar zonder succes.
Dna-onderzoek
Het team van wetenschappers zegt nu een ‘plausibele theorie’ te hebben. Ze hebben het monster weliswaar niet gespot, maar geven wel een biologische verklaring. De onderzoekers hebben het beroemde 226 meter diepe meer onderzocht op dna. Op verschillende plekken en diepten werden 250 monsters uit het water genomen. Dit water bevat veel genetisch materiaal van bijvoorbeeld de huid, vacht en urine van al het leven in Loch Ness. Dit werd vergeleken met een uitgebreide dna-database.
,,Er is nog maar één theorie over”, zegt hoofdonderzoeker Neil Gemell over het grootste mysterie van Schotland. ,,Er is in ieder geval geen bewijs voor een mythisch beest. Ook een groot geschubd reptiel is uitgesloten, net als een grote vis als een meerval.” Het monster van Loch Ness is een aal. ,,Wij hebben grote hoeveelheden dna van alen gevonden in het meer. Op elke plek waar we zochten vonden we ze. De enorme hoeveelheid was wel een verrassing”, zegt geneticus Gemmell.
,,Is het mogelijk dat het monster van Loch Ness een gigantische aal is? Misschien. We weten niet of het dna afkomstig is van een reuzenaal of gewoon veel kleine aaltjes. Normaal gesproken worden alen 4 tot 6 meter lang, een stuk kleiner dan wat mensen zeggen te zien in het meer. Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat één of twee alen extreem groot zouden kunnen worden - vijftig procent of zelfs nog groter.”
Ondanks dat het monster zelf niet is gevonden is Gemmell tevreden: ,,Dit was het, de zoektocht is voorbij.“
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
video Moet ik de prik nemen als ik al corona heb gehad? En 17 andere vaccinatievragen
Lezers reageerden massaal op de oproep om vragen over het coronavaccin voor te leggen aan experts. We hebben de meestvoorkomende vragen samengevat, en van antwoord voorzien. ,,Twee verschillende vaccins nemen? Zou ik niet doen!’’ -
Video Dit is de ijsneef van het monster van Loch Ness
Is het een horrorheilbot of eerder een zwemmende zombiezalm? Of gaat het hier om een stuk touw met aangekoekt ijs? De meterslange, deels met ijs bedekte verschijning uit Alaska houdt de gemoederen bij monsterjagers in ieder geval flink bezig. -
PREMIUM
Koken & eten Dit zijn de onvermoede kwaliteiten van suikers in moedermelk
We proberen vaak suikers te vermijden, want die zouden slecht zijn voor ons. Maar die stelling gaat niet helemaal op. Het is geen vergif en er zijn veel goede suikers. -
Veel vallende sterren verwacht komende nacht
In de nacht van zondag op maandag worden bijzonder veel vallende sterren van de Geminiden verwacht. In het eerste deel van de nacht loopt het aantal vallende sterren zelfs op naar ruim 100 per uur. De weersverwachting is wel ongunstig, meldt Weeronline. De beste kijkkansen zijn er in het oosten van het land.
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
Hoogleraar virologie: ‘Bewijs voor invoering avondklok is niet overtuigend’
Met de geplande invoering van een avondklok zet Nederland zich schrap voor de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Toch is niet elke expert ervan overtuigd dat er een grote donkere wolk op ons afkomt. Zoals Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. ,,Dat een variant de overhand krijgt, wil niet zeggen dat ze ook besmettelijker is.” -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?