NASA: Broeikaseffect kan tot oorlog met aliens leiden
Het is niet de meest urgente reden om het broeikaseffect tegen te gaan, maar de CO2-uitstoot reduceren kan de mensheid wel eens de redden van een aanval van aliens, beweren NASA-wetenschappers.
Delen per e-mail
Gezien vanuit de ruimte zouden buitenaardse wezens onze veranderingen in de atmosfeer wel eens op kunnen vatten als een teken van dat we er hier een ontzettende puinhoop van maken en kunnen overgaan tot ingrijpen om erger te voorkomen, meent Shawn Domagal-Goldman die deel uitmaakt van NASA's Planetaire Wetenschappelijke Divisie.
Dit zeer speculatieve scenario, waarvan de kans dat het zich ooit zal voltrekken uiterst gering is, moet niet geheel worden uitgesloten, vinden ook Domagal-Goldmans collega's. Ze hebben een lijst samengesteld met scenario's die zich kunnen afspelen indien aliens contact met ons zoeken.
Schadelijk
In hun rapport Would Contact with Extraterrestrials Benefit or Harm Humanity? A Scenario Analysis, verdelen de onderzoekers buitenaards contact in drie verschillende categorieën: nuttig, neutraal en schadelijk.
Heilzame ontmoetingen kunnen volgens de auteurs uiteenlopen van radiocontact, die buitenaards bestaan bevestigen, tot hulp bij het uitbreiden van onze kennis om aardse problemen als honger, armoede en ziektes aan te pakken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de we strijd aan moeten met aliens en een overwinning op ze boeken. Dat zal het moraal van de mensheid opvijzelen en het biedt tevens de kans om te leren van hun technologie.
De wetenschappers gaan uit van de mogelijkheid dat buitenaards leven ons onverschillig laat; te moeilijk om mee te communiceren. Ze kunnen als lastpakken worden aangemerkt of worden behandeld als vluchtelingen en worden opgesloten in kampementen zoals de garnaalachtige wezens dat overkomt in de Zuid-Afrikaanse speelfilm District 9.
Psychologische impact
De andere kant op, de aliens laten niets van ons over en vernietigen de mensheid, wat zelfs per ongeluk kan gebeuren. Ze kunnen de aarde bezetten voor voedsel ons aanvallen en tot hun gevangenen maken. Het zal een enorme psychologische impact op mensen hebben, schrijven de wetenschappers. En wat te denken van de eventuele ziektes die ze kunnen overdragen.
In het ergste geval wordt de mensheid uitgeroeid door een hoger ontwikkelde beschaving. Er kan een vijandige kunstmatige intelligentie op ons worden losgelaten. Of er wordt een ramp veroorzaakt door een experiment dat een deel van het universum onbewoonbaar maakt, zo laten de wetenschappers weten.
Wiskundig
Om onze overlevingskansen niet in de waagschaal te leggen menen ze dat we er beter aan doen om voorzichtig te zijn met het uitzenden van signalen die onze biologische omstandigheden kenbaar maken. Het kan namelijk tegen ons worden gebruikt. Ons contact met aliens dient zich te beperken tot een 'wiskundige benadering' totdat we een idee hebben van hun bedoelingen.
De auteurs van het rapport waarschuwen er voor dat de buitenaards wezens op hun hoede kunnen zijn voor beschavingen die zich snel uitbreiden zoals de onze, omdat deze andere - buitenaardse - levensvormen kunnen bedreigen. De mensheid heeft in deze context inmiddels bewezen waartoe ze in staat is op Aarde.
Stok
Aliens kunnen er voor kiezen onze beschaving te vernietigen om een andere te redden. En milieubewuste aliens kunnen wel eens grote problemen hebben met de manier waarop wij ecologisch gezien met onze planeet omspringen. Dat geeft hen een stok om mee te slaan en wellicht aanleiding om ons van de planeet te vegen om de Aarde te redden.
'Hoe dan ook, de scenario's geven ons een reden om de groei van de wereldbevolking binnen de perken te houden en om gewetensvol om te springen met ons ecosysteem. Het is van groot belang dat we onze CO2-uitstoot reduceren, te meer omdat de gevolgen hiervan vanaf andere planeten kan worden gezien', aldus de samenstellers van het rapport.
En mochten we nooit een buitenaards wezen tegen het lijf lopen dan kunnen de scenario's in elk geval bijdragen tot een andere manier van denken over onze toekomst als civilisatie, om te voorkomen dat we ons zelf om zeep helpen en om onze toekomst zeker te stellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom we het lastig vinden om te accepteren als iemand anders is
Mensen met een afwijking accepteren is niet altijd makkelijk. Logisch, vroeger waren er goede redenen om met enige verbazing te kijken naar iemand die anders was. -
PREMIUMonder professoren
Waarom het goed is om te beseffen dat er een -medisch- verschil is tussen mannen en vrouwen
In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Aranka Ballering (26) uit Alphen. Zij doet onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen bij veel voorkomende lichamelijke gezondheidsklachten. Ze komt tot de conclusie dat er inderdaad verschillen zijn, maar dat het niet gemakkelijk aan te tonen is in hoeverre het door biologische of genderverschillen komt. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’
-
Video
Verkenningsrobot Perseverance landt succesvol op Mars en stuurt eerste foto
Het ging razendsnel, maar na zeven spannende minuten kon de vluchtleiding van NASA opgelucht ademhalen. De marsverkenner die ze zeven maanden geleden het luchtruim instuurden, heeft het oppervlak van de rode planeet bereikt. Slechts enkele minuten later volgde de eerste foto al. -
PREMIUMVideo
Zeldzame ziekte knevelt hele familie: ‘De gemiddelde prognose is vijf jaar’
De zussen Anjo, Willemijn en Judith uit Schijndel hebben er alle drie mee te maken; de erfelijke variant van de zeldzame longziekte pulmonale hypertensie. Zoals zo'n beetje hun hele familie. ,,De ziekte is keihard.” Hoog tijd voor een campagne om geld in te zamelen voor meer onderzoek. -
PREMIUMVIDEO
Mensen besmet met de Britse variant blijken veel meer virusdeeltjes in hun keel te hebben
Engeland zit tot zeker half februari in lockdown vanwege de razendsnelle verspreiding van de nieuwe coronavirusvariant. Wat maakt het gemuteerde virus zoveel besmettelijker?