Volledig scherm
Scene uit District 9.

NASA: Broeikaseffect kan tot oorlog met aliens leiden

Het is niet de meest urgente reden om het broeikaseffect tegen te gaan, maar de CO2-uitstoot reduceren kan de mensheid wel eens de redden van een aanval van aliens, beweren NASA-wetenschappers.

 Milieubewuste aliëns kunnen wel eens grote problemen hebben met de manier waarop wij ecologisch gezien met onze planeet omspringen  
Shawn Domagal-Goldman

Gezien vanuit de ruimte zouden buitenaardse wezens onze veranderingen in de atmosfeer wel eens op kunnen vatten als een teken van dat we er hier een ontzettende  puinhoop van maken en kunnen overgaan tot ingrijpen om erger te voorkomen, meent  Shawn Domagal-Goldman die deel uitmaakt van NASA's Planetaire Wetenschappelijke Divisie.

Dit zeer speculatieve scenario, waarvan de kans dat het zich ooit zal voltrekken uiterst gering is, moet niet geheel worden uitgesloten, vinden ook Domagal-Goldmans collega's. Ze hebben een lijst samengesteld met scenario's die zich kunnen afspelen indien aliens contact met ons zoeken.

Schadelijk
In hun rapport Would Contact with Extraterrestrials Benefit or Harm Humanity? A Scenario Analysis, verdelen de onderzoekers buitenaards contact in drie verschillende categorieën: nuttig, neutraal en schadelijk.

Heilzame ontmoetingen kunnen volgens de auteurs uiteenlopen van radiocontact, die buitenaards bestaan bevestigen, tot hulp bij het uitbreiden van onze kennis om aardse problemen als honger, armoede en ziektes aan te pakken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de we strijd aan moeten met aliens en een overwinning op ze boeken. Dat zal het moraal van de mensheid opvijzelen en het biedt tevens de kans om te leren van hun technologie.

De wetenschappers gaan uit van de mogelijkheid dat buitenaards leven ons onverschillig laat; te moeilijk om mee te communiceren. Ze kunnen als lastpakken worden aangemerkt of worden behandeld als vluchtelingen en worden opgesloten in kampementen zoals de garnaalachtige wezens dat overkomt in de Zuid-Afrikaanse speelfilm District 9.

Psychologische impact
De andere kant op, de aliens laten niets van ons over en vernietigen de mensheid, wat zelfs per ongeluk kan gebeuren. Ze kunnen de aarde bezetten voor voedsel ons aanvallen en tot hun gevangenen maken. Het zal een enorme psychologische impact op mensen hebben, schrijven de wetenschappers. En wat te denken van de eventuele ziektes die ze kunnen overdragen.

In het ergste geval wordt de mensheid uitgeroeid door een hoger ontwikkelde beschaving. Er kan een vijandige kunstmatige intelligentie op ons worden losgelaten. Of er wordt een ramp veroorzaakt door een experiment dat een deel van het universum onbewoonbaar maakt, zo laten de wetenschappers weten.

Wiskundig
Om onze overlevingskansen niet in de waagschaal te leggen menen ze dat we er beter aan doen om voorzichtig te zijn met het uitzenden van signalen die onze biologische omstandigheden kenbaar maken. Het kan namelijk tegen ons worden gebruikt. Ons contact met aliens dient zich te beperken tot een 'wiskundige benadering' totdat we een idee hebben van hun bedoelingen.

De auteurs van het rapport waarschuwen er voor dat de buitenaards wezens op hun hoede kunnen zijn voor beschavingen die zich snel uitbreiden zoals de onze, omdat deze andere - buitenaardse - levensvormen kunnen bedreigen. De mensheid heeft in deze context inmiddels bewezen waartoe ze in staat is op Aarde. 

Stok
Aliens kunnen er voor kiezen onze beschaving te vernietigen om een andere te redden. En milieubewuste aliens kunnen wel eens grote problemen hebben met de manier waarop wij ecologisch gezien met onze planeet omspringen. Dat geeft hen een stok om mee te slaan en wellicht aanleiding om ons van de planeet te vegen om de Aarde te redden.

'Hoe dan ook, de scenario's geven ons een reden om de groei van de wereldbevolking binnen de perken te houden en om gewetensvol om te springen met ons ecosysteem. Het is van groot belang dat we onze CO2-uitstoot reduceren, te meer omdat de gevolgen hiervan vanaf andere planeten kan worden gezien', aldus de samenstellers van het rapport.

En mochten we nooit een buitenaards wezen tegen het lijf lopen dan kunnen de scenario's in elk geval bijdragen tot een andere manier van denken over onze toekomst als civilisatie, om te voorkomen dat we ons zelf om zeep helpen en om onze toekomst zeker te stellen.