NASA: Broeikaseffect kan tot oorlog met aliens leiden
Het is niet de meest urgente reden om het broeikaseffect tegen te gaan, maar de CO2-uitstoot reduceren kan de mensheid wel eens de redden van een aanval van aliens, beweren NASA-wetenschappers.
Delen per e-mail
Gezien vanuit de ruimte zouden buitenaardse wezens onze veranderingen in de atmosfeer wel eens op kunnen vatten als een teken van dat we er hier een ontzettende puinhoop van maken en kunnen overgaan tot ingrijpen om erger te voorkomen, meent Shawn Domagal-Goldman die deel uitmaakt van NASA's Planetaire Wetenschappelijke Divisie.
Dit zeer speculatieve scenario, waarvan de kans dat het zich ooit zal voltrekken uiterst gering is, moet niet geheel worden uitgesloten, vinden ook Domagal-Goldmans collega's. Ze hebben een lijst samengesteld met scenario's die zich kunnen afspelen indien aliens contact met ons zoeken.
Schadelijk
In hun rapport Would Contact with Extraterrestrials Benefit or Harm Humanity? A Scenario Analysis, verdelen de onderzoekers buitenaards contact in drie verschillende categorieën: nuttig, neutraal en schadelijk.
Heilzame ontmoetingen kunnen volgens de auteurs uiteenlopen van radiocontact, die buitenaards bestaan bevestigen, tot hulp bij het uitbreiden van onze kennis om aardse problemen als honger, armoede en ziektes aan te pakken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de we strijd aan moeten met aliens en een overwinning op ze boeken. Dat zal het moraal van de mensheid opvijzelen en het biedt tevens de kans om te leren van hun technologie.
De wetenschappers gaan uit van de mogelijkheid dat buitenaards leven ons onverschillig laat; te moeilijk om mee te communiceren. Ze kunnen als lastpakken worden aangemerkt of worden behandeld als vluchtelingen en worden opgesloten in kampementen zoals de garnaalachtige wezens dat overkomt in de Zuid-Afrikaanse speelfilm District 9.
Psychologische impact
De andere kant op, de aliens laten niets van ons over en vernietigen de mensheid, wat zelfs per ongeluk kan gebeuren. Ze kunnen de aarde bezetten voor voedsel ons aanvallen en tot hun gevangenen maken. Het zal een enorme psychologische impact op mensen hebben, schrijven de wetenschappers. En wat te denken van de eventuele ziektes die ze kunnen overdragen.
In het ergste geval wordt de mensheid uitgeroeid door een hoger ontwikkelde beschaving. Er kan een vijandige kunstmatige intelligentie op ons worden losgelaten. Of er wordt een ramp veroorzaakt door een experiment dat een deel van het universum onbewoonbaar maakt, zo laten de wetenschappers weten.
Wiskundig
Om onze overlevingskansen niet in de waagschaal te leggen menen ze dat we er beter aan doen om voorzichtig te zijn met het uitzenden van signalen die onze biologische omstandigheden kenbaar maken. Het kan namelijk tegen ons worden gebruikt. Ons contact met aliens dient zich te beperken tot een 'wiskundige benadering' totdat we een idee hebben van hun bedoelingen.
De auteurs van het rapport waarschuwen er voor dat de buitenaards wezens op hun hoede kunnen zijn voor beschavingen die zich snel uitbreiden zoals de onze, omdat deze andere - buitenaardse - levensvormen kunnen bedreigen. De mensheid heeft in deze context inmiddels bewezen waartoe ze in staat is op Aarde.
Stok
Aliens kunnen er voor kiezen onze beschaving te vernietigen om een andere te redden. En milieubewuste aliens kunnen wel eens grote problemen hebben met de manier waarop wij ecologisch gezien met onze planeet omspringen. Dat geeft hen een stok om mee te slaan en wellicht aanleiding om ons van de planeet te vegen om de Aarde te redden.
'Hoe dan ook, de scenario's geven ons een reden om de groei van de wereldbevolking binnen de perken te houden en om gewetensvol om te springen met ons ecosysteem. Het is van groot belang dat we onze CO2-uitstoot reduceren, te meer omdat de gevolgen hiervan vanaf andere planeten kan worden gezien', aldus de samenstellers van het rapport.
En mochten we nooit een buitenaards wezen tegen het lijf lopen dan kunnen de scenario's in elk geval bijdragen tot een andere manier van denken over onze toekomst als civilisatie, om te voorkomen dat we ons zelf om zeep helpen en om onze toekomst zeker te stellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nederland bereikt mijlpaal 1 miljoen vaccinaties, Europese middenmoot in zicht
Vandaag wordt in Nederland de miljoenste coronavaccinatie toegediend. Het bereiken van die mijlpaal heeft ons land nagenoeg volledig te danken aan het vaccin van Pfizer-BioNTech. Waar zij leveren, stellen andere farmaceuten tot nu toe teleur. -
PREMIUM
Zo voed je je kind financieel op: 'Het helpt om een zakgeldcontract op te stellen’
Praten over geld, het blijft ongemakkelijk. Zelfs met onze eigen kinderen. Ouders zitten dus vaak met vragen over zakgeld: wanneer ermee te beginnen, wanneer geef je ‘opslag’, wat kun je doen als je een samengesteld gezin hebt, en mogen grootouders ook een centje geven? Ouders hebben de meest uiteenlopende vragen, die we voorleggen aan zakgeldexpert Annelou Van Noort. ,,Het is belangrijk dat je luistert naar je buikgevoel.” -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Het kan echt: iets bekennen wat je niet hebt gedaan
Tijdens een politieverhoor kan een mens breken en bekennen, zonder dat hij of zij een strafbaar feit heeft gepleegd. Hoe werkt dat? -
Koken & Weten
Is decaf (on)gezonder dan gewone koffie?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is decaf koffie gezonder? -
Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat Britse variant coronavirus toch niet dodelijker is
De Britse coronavariant is volgens een nieuwe studie toch niet dodelijker dan zijn voorgangers. Ook de klachten die de Britse variant kan veroorzaken zijn niet ernstiger. Wel is die, zoals eerder ook is aangetoond, besmettelijker dan eerdere verschijningsvormen van het virus.
-
Waarom er vaak een ‘kattenluikje’ in vrachtwagens zit
Vrachtwagens en opleggers van vrachtwagencombinaties hebben vaak een soort kattenluik aan de achterkant. Maar waar dient deze voor en waarom hebben ze er niet allemaal een? -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Heftige beelden, extreme koppen: en toch klikken we er massaal op
Wie bij het scrollen op een nieuwssite een extreme nieuwskop ziet met een heftige foto van een gewonde, heeft een grote neiging hierop te klikken. Hoe komt dat? -
Koken & eten
Altijd moeten eten om scherp te zijn is onzin: 'Studenten doen alsof ze naar Noordpool gaan'
We willen graag meer weten over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: honger hebben.