Nasa: kans op botsing van potentieel gevaarlijke ruimterots met aarde extreem klein
De asteroïde Bennu zal in 2135 dichtbij de aarde komen maar pas in 2182 bestaat er kans op een botsing met onze planeet. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie dinsdag bekend tijdens een persconferentie. Ze heeft een nauwkeuriger beeld gekregen van de baan van de kleine planeet in de komende driehonderd jaar, dankzij onderzoek door de ruimtesonde OSIRIS-REx.
Daaruit blijkt dat het risico op een botsing met de aarde het grootst is op 24 september 2182. De kans daarop is ongeveer 1 op 2700 (0,037 procent), ‘extreem klein', volgens de Nasa. Desondanks blijft Bennu een van de ‘gevaarlijkste’ asteroïden in ons zonnestelsel, samen met de zogenoemde 1950 DA.
De ruimtesonde OSIRIS-REx deed de afgelopen twee jaar onderzoek bij Bennu. De asteroïde, die ongeveer een halve kilometer doorsnee heeft en in een baan rond de zon draait, is momenteel 306 miljoen kilometer verwijderd van de aarde. Ze beweegt zich voort met een snelheid van zo'n 100.000 kilometer per uur. Bij een botsing met de aarde zou er een energie vrijkomen die vergelijkbaar is met 70.000 atoombommen van het type waarmee de Amerikanen in augustus 1945 de Japanse havenstad Hiroshima bombardeerden. De aardappelvormige ruimterots zou volgens de jongste Nasa-berekeningen een krater slaan met een diameter van ongeveer vijf kilometer.
Ontstaan van leven
Hoewel de asteroïde geen gevaar voor onze planeet zal vormen, moeten wetenschappers Bennu’s exacte route kennen. Alleen zo kunnen ze voorspellen hoe de zwaartekracht van de aarde haar baan zal veranderen en het risico van een inslag op de aarde zal beïnvloeden.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie kondigde dinsdagavond al aan dat ze vandaag met nieuws zou komen over een ‘belangrijke ontdekking’ bij de asteroïde Bennu. De asteroïde kan wetenschappers iets vertellen over het ontstaan van ons zonnestelsel en het leven op aarde.
De missie van de OSIRIS-REx kost 1 miljard euro. In 2016 werd de sonde gelanceerd en in 2018 kwam hij in een baan rond Bennu. Vanuit alle hoeken werd de rots gemeten en gefotografeerd. Die gegevens werden naar de aarde gestuurd om te bestuderen.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vacature bij Nasa: neem deel aan een gesimuleerde verkenningsmissie op Mars
Nasa zoekt mensen die een jaar lang willen doen alsof ze op Mars wonen, zodat de organisatie zich kan voorbereiden om ooit astronauten naar de rode planeet te sturen. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Kan de Oosterscheldekering de stijgende zeespiegel nog wel aan?
De Watersnoodramp van 1953 was de aanleiding om de Deltawerken te bouwen: de verzameling waterwerken die Zuidwest-Nederland beter moest beschermen tegen de zee. Maar door klimaatverandering staat die bescherming onder druk. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Noren vinden ‘oudste runensteen ter wereld’: ‘Het sensationeelste dat ik ooit heb meegemaakt’
Archeologen in Noorwegen hebben in Tyrifjord een runensteen gevonden die volgens hen ‘de oudste ter wereld’ is. In het stuk zandsteen van 31 bij 32 centimeter zijn tekens gegraveerd die ongeveer 2000 jaar oud zouden zijn. Dat is een paar honderd jaar ouder dan de tekens in eerder gevonden runenstenen.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Met video
Doomsday Clock nog nooit zo dicht bij middernacht, vooral door ‘gevaren van oorlog in Oekraïne’
De Doomsday Clock, die aangeeft hoe dicht de mensheid is bij een zelf veroorzaakt einde van de beschaving, stond nog nooit zo dicht bij middernacht. Er rest ons nog 90 symbolische seconden. -
PREMIUMZomeruniversiteit
‘Ook in andere planetenstelsels is voldoende water aanwezig’
De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied. Ewine van Dishoeck speurt naar bouwstenen van leven. Daarvoor richt ze zich vooral op ijskoude, ijle gaswolken waar nieuwe sterren en planeten worden geboren. ,,In vrijwel alle nieuwe zonnestelsels zit voldoende water om een paar duizend oceanen te vullen’’, aldus de hoogleraar.