NASA schiet planetenspeurder de ruimte in

Tess, de nieuwe ruimtetelescoop van NASA, is succesvol de ruimte ingeschoten. Daarmee kan de zoektocht naar nieuwe planeten worden voortgezet. De lancering die rond 00.50 uur Nederlandse tijd plaatshad verliep zonder problemen, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

De ruimteverkenner moet in kaart brengen of er ergens in het heelal een andere planeet is waar misschien leven mogelijk is. Tess is het zusje van de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler, die in 2009 werd gelanceerd en nu aan het einde van zijn leven is. De nieuwe telescoop mag minstens twee jaar zijn werk doen en op zoek gaan naar sterren die het helderst en dichtst bij de aarde staan. Vervolgens wordt naar de planeten om die ster heen gekeken.

Volledig scherm
De lancering van raket die de telescoop vervoert. © Photo News

De verwachting is dat Tess honderdduizenden sterren zal bekijken en duizenden exoplaneten in kaart brengt, planeten buiten ons eigen zonnestelsel. ,,De sterrenhemel zal mooier en geweldiger worden”, aldus Thomas Zurbuchen. De NASA-onderzoeker hoopt dat de telescoop de mensheid dichter bij het antwoord brengt op de vraag of er leven is op andere planeten. Als de sterren en planeten in beeld zijn gebracht, gaan sterkere telescopen die vervolgens verder onderzoeken.

Tess is een afkorting voor Transiting Exoplanet Survey Satellite en is 1,5 bij 1,2 meter groot. Een Falcon 9-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX bracht vanaf Cape Canaveral de telescoop in de ruimte. De lancering was eerder vanwege problemen met het navigatiesysteem uitgesteld. 

Volledig scherm
Telescoop TESS. © AP