Volledig scherm
Neil Armstrong tijdens de maanlanding in 1969. © anp

NASA verkoopt per ongeluk tas van eerste maanlanding

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een grove fout gemaakt: het verkocht per ongeluk een tas die werd gebruikt om monsters van de maan te verzamelen bij de eerste maanlanding in 1969. Volgens Sky News werd de tas vorig jaar verkocht door een fout in de administratie. De organisatie wordt nu geconfronteerd met een rechtszaak om het ding weer terug te krijgen.

Nancy Carlson uit de Amerikaanse plaats Illinois kocht de tas voor slechts 995 dollar. Volgens NASA is de tas echer ,,een onbetaalbaar en zeldzaam artifact, als het al geen nationale schat is''.

De fout werd pas opgemerkt toen Carlson de tas terugstuurde voor authenticatie. Daarop besloot het ruimtevaartbedrijf de tas te houden. Nu werken ze samen met federale aanklagers om het wettelijk eigenaarsschap terug te krijgen.

Apollo 11

De tas is onderdeel van de uitrusting van de Apollo 11. Deze raket vloog de eerste missie waarbij succesvol mensen op de maan landden. Neil Armstrong en Buzz Aldrin waren daardoor de eerste mensen die ooit op de maan liepen.

De twee astronauten spendeerden een aantal uur op de maan en verzamelden daarbij totaal ruim twintig kilo aan materiaal om terug naar de aarde te brengen. In de tas zitten nog steeds een aantal fragmenten van maanpuin.