Nederland koploper in duurzame mode: vijf tips om kledingkast groen te maken
Een mooie rok hoeft niet na vijf keer dragen al in de afvalbak te belanden en kapotte broeken repareren hoeft echt niet moeilijk te zijn. Kim Poldner van Wageningen University & Research onderzoekt hoe we de mode-industrie duurzamer kunnen maken. In geruilde, geleende of zelfs gekweekte kleding kun je net zo modieus zijn.
Delen per e-mail
Mode is, na de petrochemie, de meest verontreinigende industrie ter wereld. De productie van kleding zorgt voor 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. In 20 jaar tijd (1994-2014) is de productie van kleding met 400 procent gestegen tot 80 miljard nieuwe kledingstukken per jaar. Fast fashion, het fenomeen van een kledingstuk vijf keer dragen en dan weggooien, is de afgelopen decennia enorm populair geworden. We kopen nu meer kleding van slechtere kwaliteit, dragen het veel korter en gooien het sneller weg. Het gevolg is een enorme textielafvalberg waarvan we niet weten hoe we er vanaf moeten komen.
De productie van kleding zorgt voor 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot
Innovatie
Gelukkig is Nederland koploper in duurzame mode. Eerder dit jaar werd de Dutch Circular Textile Valley gelanceerd, een initiatief om pioniers bijeen te brengen. Verschillende bedrijven proberen textiel zo efficiënt mogelijk te recyclen. Ontwerpers experimenteren met nieuwe materialen, zoals paddenstoelen, die biologisch afbreekbaar zijn en zo de compostbak in mogen.
Poldner onderzoekt met name hoe die nieuwe technieken en materialen op de markt gebracht kunnen worden. De mening van de koper is daarbij cruciaal, want wil die wel een jasje van fruitleer dragen? En hoeveel mag zo’n jasje dan kosten? Door dat in kaart te brengen, probeert Poldner meer aandacht te vestigen op duurzaamheid en het creëren van minder afval.
Minder
Poldner heeft alvast vijf tips om je kledingkast te verduurzamen zonder daarbij diep in de buidel te hoeven tasten.
Het beste is om simpelweg minder kleding te kopen en de kleding die je hebt langer te gebruiken. Was je kleding op maximaal 30 graden met een biologisch afbreekbaar wasmiddel, droog het op een wasrek en berg het op volgens de kreukvrije Marie Kondo methode. Je hebt dan langer plezier van je kleding en er is minder snel noodzaak nieuwe kleren aan te schaffen.
Het beste is om simpelweg minder kleding te kopen en de kleding die je hebt langer te gebruiken
Kledingbibliotheek
Denk goed na voor je iets nieuws aanschaft en vraag jezelf af: heb ik het wel echt nodig? Als het antwoord ‘ja’ is, koop dan het liefst bij een van de vele duurzame kledingmerken zodat je weet dat het goed gemaakt is, vriendelijk voor mens en milieu en van goede kwaliteit is, dus langer meegaat.
Tegenwoordig kun je ook gerecyclede kleding kopen en je spijkerbroek leasen of lenen. Eigenaarschap wordt steeds minder belangrijk, zeker voor de huidige digitale generatie die soms alleen nog maar kleding koopt om een Instagram-selfie te maken en het dan weer terugbrengt naar de winkel. Het model van een kledingbibliotheek of fashion as a service begint dan ook steeds populairder te worden.
Tweedehands
Wees voorzichtig met online shoppen want veel kleding die je ongedragen terugstuurt, wordt vernietigd. De online verkoop vergroot daarbij het probleem van plastic verpakkingen, dus ga liever lokaal en steun duurzame ondernemers die mooie kleding in jouw stad aanbieden.
En als laatste, ruim je kledingkast een keer goed op en je zult zien, ‘oude’ kleding herontdek je weer als nieuw. Is je favoriete jurkje kapot? Laat het repareren of leer hoe je zelf de naaimachine kunt gebruiken om het te vermaken tot een tuniek. De kleren die je echt niet meer wilt, kun je (vaak gratis) ruilen tijdens een swapping event. Op die manier heb je toch de mogelijkheid je garderobe te vernieuwen zonder dat je kast overvol raakt.
Trendwatcher Antoinette van den Berg laat zien wat je allemaal met tweedehands kleding kunt doen:
Onderzoek toont aan dat tweedehands steeds populairder wordt, dus waarom zou je nog voor nieuw kiezen als je voor (bijna) niets mooie tweedehands kleding kunt scoren?
*Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland
Bekijk hieronder meer video’s van de Universiteit van Nederland:
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Wetenschappers staan voor een mysterie: wat is de oorzaak van die enorme muizenplaag?
-
PREMIUM
stikstofcrisis Klimaatadvocaat: De staat faalt ons te beschermen tegen het gevaar
De hoogste rechter velt vrijdag een oordeel in de Klimaatzaak van Urgenda, die van de Nederlandse staat meer maatregelen tegen broeikasgassen eist. De Limburgse jurist Roger Cox geniet door deze zaak inmiddels internationale bekendheid als klimaatadvocaat. -
Koken & Eten Brein obese kinderen werkt hen tegen bij verleidingen
Kinderen met een te hoge BMI hebben een dunnere prefrontale contex. Dat blijkt een nieuwe studie van de universiteit van Vermont. Daardoor zouden ze het moeilijker hebben om gezonde keuzes te maken dan kinderen met een normaal gewicht. -
PREMIUM
Huisarts gaat vaker huidkanker behandelen: dermatoloog kan drukte niet aan
Dermatologen in ziekenhuizen kunnen het toenemende aantal gevallen van huidkanker niet aan. Huisartsen gaan daarom meer verdachte plekken beoordelen en zo nodig behandelen. Het gaat om een landelijke proef in de regio’s Nijmegen en Boxmeer. -
PREMIUM
Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest
Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden om de beurt teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven, al dan niet met hulp van de wetenschap, antwoorden op vragen die die nummers oproepen. Deze week: Niet of nooit geweest van Acda & De Munnik.
-
PREMIUM
Iedere 200 meter een 5G-mast: wat zijn de gezondheidsrisico's?
Met 5G is het downloaden van een film secondewerk. Critici vrezen echter dat het nieuwe netwerk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar is dat echt zo? -
PREMIUM
Video Dit is waarom pubers zo vaak ‘domme dingen’ doen
Pubers kunnen nogal eens druistig zijn en ondoordachte acties uitvoeren. Soms zelfs oliedomme dingen. Hoe komt dat? -
PREMIUM
Wolter kreeg darmkanker: Ik was net 50. En daar zat die tumor
De Maag Lever Darm Stichting, artsen en patiënten willen dat het bevolkingsonderzoek darmkanker voortaan wordt uitgevoerd vanaf 50 jaar. Als er één iemand is die aan den lijve heeft ondervonden hoe belangrijk dat kan zijn, is het Wolter Klinkert. Een tumor groeide bij hem op zijn vijftigste door zijn darmwand heen.