Volledig scherm
© VPRO

'Nederlanders kunnen niet meer rekenen'

Nederland kan niet meer rekenen. Kinderen rekenen steeds slechter en pabo-studenten halen zelfs het basisschoolniveau niet meer.

Toch is er weinig onderzoek gedaan naar de rol van rekenen in het alledaagse leven en de reden waarom kinderen slecht rekenen. De rekenstoornis dyscalculie wordt vaak over het hoofd gezien en testen ervoor zijn niet volledig.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van Het Groot Nationaal Rekenonderzoek (GNO). Er zijn vandaag drie nieuwe rekentests online gezet, waarmee deze stoornis onderzocht wordt. Iedereen kan meedoen.

Pedagogisch onderzoeker Evelyn Kroesbergen van de Universiteit Utrecht heeft een test ontwikkeld om 'het getalgevoel' mee te kunnen nemen bij het vaststellen van dyscalculie. 'Het zou mooi zijn als deze test iets wordt wat de pedagoog in de koffer mee kan nemen, samen met de andere testen voor dyscalculie,' zegt Kroesbergen.

  1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.
  2. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.