Volledig scherm
Een van de fragmententen van de Mars-meteoriet. © AP

Neergestorte steen in Marokko komt van Mars

Fragmenten van een meteoriet die afgelopen zomer in Marokko neerstortte, blijken afkomstig van de planeet Mars. Al voor de bekendmaking van de resultaten van het onderzoek waren musea, universiteiten en wetenschappers van NASA bereid forse bedragen te bieden voor de unieke stukken steen.

Mensen zagen de meteoriet in juli neerstorten. Meteen begonnen kenners te speculeren over de theorie dat de steen misschien van de rode planeet kon komen. Een slimme opkoper kocht de brokstukken van de mensen die ze vonden en heeft inmiddels zijn volledige voorraad voor forse bedragen verkocht.

De steen zou ongeveer tien keer meer waard zijn dan goud. Kenner Chris Herd was er als de kippen bij om een stukje steen te kopen. 'Het is een gratis monster van Mars, alleen moet je er dealers voor betalen', zei hij. Astronomen denken dat miljoenen jaren geleden iets groots met Mars in botsing is gekomen, waardoor brokstukken in de ruimte terechtkwamen.

Bij de landing op onze planeet brak de huidige steen op in kleinere stukken. Het grootste weegt zeven kilo. Voor wetenschappers zijn de stukjes steen van onschatbare waarde. Het is materiaal dat nog geen enkele ruimtemissie heeft kunnen meebrengen. Het is al bijna een halve eeuw geleden dat er een stukje Mars op Aarde gevonden werd.