Volledig scherm

Neuroloog stuit op storing in 'crimineel brein'

De vooraanstaande neuroloog Gerhard Roth beweert letterlijk de kiem van het kwaad te hebben ontdekt in het brein van misdadigers. Dat bericht de website van de Britse krant The Telegraph.

In opdracht van de Duitse overheid onderzocht Roth jarenlang de hersenen van veroordeelde moordenaars, verkrachters en andere criminelen. Met röntgenstralen stuitte hij telkens op een donkere materie in dat deel van de hersenen dat onder meer gevoelens van medeleven en verdriet regelt. Volgens de Duitser een teken dat misdadig gedrag wortels heeft in de genetica.

De misdadigers kregen filmpjes te zien terwijl hun hersenactiviteit gemeten werd. 'Bij het bekijken van gewelddadige scènes lieten ze geen emoties zien en ook in het brein - waar gevoelens van empathie en verdriet worden opgewekt - gebeurde er niets.'

Roth beweert dat bijna alle criminelen lacunes hebben in het voorste deel van hun hersenen en concludeert dat gewelddadig gedrag veelal genetisch is bepaald. Het is volgens hem zelfs theoretisch mogelijk om potentiële criminelen van jongs af aan op te sporen.

Een jongere met een ontwikkelingsstoornis in dat deel van het brein loopt 66 procent kans om later een misdadiger te worden, aldus de Duitser die een autoriteit is op het gebied van hersenonderzoek. Opvoedings- en omgevingsfactoren kunnen het tij keren of net in de hand werken.

Maar ook een plotse tumor of letsel in dat deel van het brein kan iemand door het lint doen gaan. En het omgekeerde geldt ook. Zo heeft Roth weet van misdadigers die een tumor lieten weghalen en na de operatie weer 'brave huisvaders' werden.