Volledig scherm
© Thinkstock

Niet op twee, maar op zeven planeten leven mogelijk

Op zeven planeten in ons sterrenstelsel zou leven mogelijk zijn. Dat ontdekten wetenschappers die een catalogus met alle levensvatbare planeten hebben samengesteld volgens The Telegraph. Vorig jaar stonden er slechts twee planeten op de lijst, maar het afgelopen jaar zijn er vijf nieuwe kanshebbers ontdekt.

Wetenschappers bestudeerden bijna 900 exoplaneten - planeten die rond een andere ster draaien dan om de zon - en hebben nog een lijst met ruim 2.500 planeten om te onderzoeken.

Slechts een handvol zal geschikt zijn voor leven zoals wij het hier op Aarde kennen. Toch was het eerste jaar van de studie een groot succes, want de onderzoekers hadden verwacht dat de lijst met hooguit één of twee levensvatbare planeten zou aandikken.

Met de lijst, die iedereen kan raadplegen, willen de wetenschappers de vele berichten over pas ontdekte planeten nuanceren. Vaak wordt gemeld dat leven mogelijk is, terwijl het aantal kanshebbers eigenlijk heel beperkt is. Het team van onderzoeker Abel Mendez gebruikt drie graadmeters om te bepalen of leven mogelijk is: de variabiliteit van energie die de planeet van haar ster krijgt, de massa van de planeet en de grootte.

Grotere gasreuzen die rond een veranderlijke ster draaien hebben minder potentieel dan kleinere, vaste planeten die een stabiele ster hebben.