Nieuw klimaatrapport: stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen in voortbestaan
videoDe stijgende zeespiegel bedreigt Europese kustplaatsen in hun voortbestaan. Zeker in de volgende eeuw zal sprake zijn van een ‘existentiële dreiging’. Al tegen het einde van deze eeuw kan de schade door overstromingen vertienvoudigen ten opzichte van nu.
Dat is voor Nederland een van de belangrijkste vaststellingen uit het vandaag verschenen klimaatrapport van het IPCC. Honderden wetenschappers van over de hele wereld hebben eraan meegewerkt. Sinds 1990 brengt het klimaatpanel van de Verenigde Naties eens in de vijf tot acht jaar verslag uit over de nieuwste wetenschappelijke kennis.
Afgelopen augustus verscheen deel één van het zesde rapport, daarin stond dat de aarde sneller opwarmt dan gedacht en dat nu wel vaststaat de menselijke activiteit daarvan de oorzaak is. Vandaag verschijnt deel twee, over de gevolgen. De samenvatting van het rapport is de afgelopen twee weken vastgesteld door de 196 bij het IPCC aangesloten regeringen. Wat we vandaag lezen is dus wetenschappelijke kennis, die door regeringen wordt aanvaard.
,,De risico’s komen harder op ons af dan eerder gedacht”, zegt Maarten van Aalst, hoogleraar aan de Universiteit Twente en mede-auteur van het rapport. ,,We kunnen ons op allerlei manieren aanpassen, maar dat gebeurt nu nog veel te weinig.” Het rapport wijst er ook op dat grenzen zitten aan wat kan worden aangepast. ,,Koraalriffen bijvoorbeeld gaan bij temperatuurstijging vanaf 1,5 graden simpelweg verloren. En we zitten op dit moment al boven de 1,1 graad.”
Bosbranden en hittestress
Zuid-Europese landen ondervinden vooral negatieve gevolgen van hitte en droogte. De landbouw zal daar in de loop van de eeuw te maken krijgen met ‘substantiële verliezen’. Bij een opwarming van 2 graden krijgt meer dan een derde van de Zuid-Europese bevolking te maken met waterschaarste.
Door hitte stijgt ook het risico op bosbranden en raken ecosystemen verstoord. Als de opwarming van de aarde boven de 3 graden uitkomt ten opzichte van pre-industriële tijden, overlijden in Europa twee tot drie keer zoveel mensen aan hittestress dan wanneer de opwarming beperkt blijft tot 1,5 graad.
Wereldleiders hebben op de klimaattop in Glasgow afgelopen november onderstreept dat de grens van 1,5 graad niet moet worden overschreden. Maar dan zal de uitstoot van broeikasgassen heel snel en heel fors moeten dalen. De plannen die landen daar tot nog toe voor hebben gemaakt, zijn niet genoeg. In Glasgow is afgesproken dat landen voor de volgende top, eind dit jaar in Egypte, hun ambities in lijn zullen brengen met ‘1,5 graad’.
Voor iedere regio in de wereld heeft het IPCC een overzicht gemaakt van de belangrijkste bedreigingen. Die worden over het algemeen (veel) ernstiger bij een opwarming van 2 graden dan bij een opwarming van 1,5 graad.
Tussen de 3,3 en 3,6 miljard mensen, dat is bijna de helft van de huidige wereldbevolking, zijn volgens het rapport ‘zeer kwetsbaar’ voor de nadelige gevolgen van de opwarming. Juist de kwetsbaarste mensen en ecosystemen op aarde worden het hardst geraakt: delen van Afrika, Zuid-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, het noordpoolgebied en kleine eilandstaten. Tussen 2010 en 2020 zijn in die regio’s al zo’n vijftien keer zoveel mensen overleden aan klimaatgerelateerde rampen dan in minder kwetsbare landen. Voor inheemse bevolkingen, die vaak erg afhankelijk zijn van de opbrengst van hun land, zijn de risico’s volgens het rapport nog hoger.
Vastgesteld is dus dat klimaatverandering nu al bijdraagt aan humanitaire crises, vooral op die kwetsbare plekken. Mensen worden door toenemend extreem weer geraakt, velen van hen raken ontheemd.
Complexe risico’s
De wetenschappers maken zich ook zorgen over complexe risico’s, waarbij allerlei factoren samenkomen: een overstroming na een droogte, of extreme regenval na een bosbrand waardoor er aardverschuivingen volgen, soms ook mislukte oogsten op meerdere plekken tegelijk.
,,We zien dat ook sommige manieren om ons aan te passen aan één probleem elders weer nieuwe risico’s opleveren. Ook sommige manieren om broeikasgassen terug te dringen kunnen zelf weer een probleem worden”, vertelt Van Aalst. Hij noemt als voorbeeld productie van bio-energie, energie uit biomassa, die biodiversiteit en voedselproductie kan bedreigen.
,,Al deze risico’s zijn nog hanteerbaar, maar we moeten razendsnel aan de slag om het niet echt uit de hand te laten lopen. Voor sommige dingen is het ook nu al te laat - en daaraan zien we al heel duidelijk dat voorkomen goedkoper is dan genezen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe komt een klimaatrapport tot stand? ‘Je zit zo met een paar honderd vertegenwoordigers rond de tafel’
Morgen verschijnt er weer een klimaatrapport van de Verenigde Naties. Hoe komt zo’n rapport tot stand? 's Nachts. -
PREMIUMEnergie8
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
In 16de eeuws graf in Oud-Beijerland is skelet ‘van één van oudste bewoners’ gevonden: ‘Historische sensatie’
Oog in oog staan met een van de oudste bewoners van Oud-Beijerland? Nu de botten die anderhalf jaar geleden in het dorp werden gevonden in een 16de eeuws graf hun geheimen prijsgeven, blijkt dat niet ondenkbaar. ,,Ze noemen dit ook wel een historische sensatie en dat is het ook.”Oud-Beijerland, Westmaas -
PREMIUMrijksdagbrand
Opgraving Van der Lubbe voedt complotdenkers: hebben de nazi's hem gedrogeerd?
Bijna negentig jaar na de brand die de Duitse Rijksdag verwoestte, zijn in Leipzig de vermeende resten van Marinus van der Lubbe opgegraven. Krijgt de mythe rond de terdoodveroordeelde Nederlander een nieuw hoofdstuk? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Wetenschappers werken aan alternatief voor kunstmest zonder fossiele brandstof
De meeste boeren kunnen gebruiken kunstmest. Maar bij de productie daarvan komt veel CO2 vrij. Wetenschappers werken nu aan een alternatief. Niet met fossiele brandstoffen, maar met elektriciteit. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.