Over 100 miljoen jaar ziet het er totaal anders uit. © Thinkstock
Volledig scherm
Over 100 miljoen jaar ziet het er totaal anders uit. © Thinkstock

'Nieuw supercontinent vormt zich rond Noordpool'

Het laat waarschijnlijk nog zo'n 100 miljoen jaar op zich wachten, maar rond de Noordpool zou ooit een nieuw supercontinent kunnen ontstaan. Hoewel nog ver in de toekomst heeft die nieuwe landmassa al een naam: Amasia. Een samensmelting van America en Eurasia.

© Mitchell, Nature.
Volledig scherm
© Mitchell, Nature.

Het aardoppervlak is voortdurend in beweging en kent een geschiedenis vol supercontinenten. Door verschuivingen van platen op het oppervlak werden, zo wordt verondersteld, elke 700 tot 800 miljoen jaar supercontinenten gevormd. De prehistorische landmassa's waaruit deze bestonden, dreven langzaam weer uiteen. Het verschijnsel staat bekend als platentektoniek.  

Het laatste supercontinent zou Pangea zijn geweest, dat zo'n 300 miljoen jaar geleden, ter hoogte van wat nu West-Afrika is, ontstond. De cyclus van naar elkaar toe drijven en weer afstoten, is voortdurend gaande. Zo ook de vorming van Amasia. Het nieuwe supercontinent wordt dan gevormd door alle nu bestaande continenten, op Antarctica na, zo staat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Onderzoeker Ross Mitchell van de Yale-universiteit ontwikkelde een hypothese over de opvolgers van Pangea. Volgens hem smelten Noord- en Zuid-Amerika samen en schuiven op naar het noorden. Daar botsen de landmassa's met Europa en Azië. Volgens Mitchell zou Australië ook naar het noorden opschuiven en tegen India botsen. Alleen Antarctica lijkt de dans der werelddelen te ontspringen

  1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.