Volledig scherm
Vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan ging de Sojoez-raket op weg naar ISS. © AFP

Nieuwe bemanning op weg naar internationaal ruimtestation ISS

Voor het eerst sinds de mislukte lancering van een Russische raket, bijna twee maanden geleden, zijn er weer mensen vertrokken naar de ruimte. 

Volledig scherm
Astronaut David Saint-Jacques toont zijn liefde voor het vertrek naar de ruimte. © EPA

Vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan werd vandaag een Sojoez-raket met drie bemanningsleden gelanceerd. Zij kwamen veilig in een baan om de aarde.

De bemanningsleden zijn de Amerikaanse Anne McClain, de Rus Oleg Kononenko en de Canadees David Saint-Jacques. Zij gaan naar het internationale ruimtestation ISS.

Over paar weken terug

Volledig scherm
De bemanningsleden zijn de Rus Oleg Kononen, de Amerikaanse Anne McClain en de Canadees David Saint-Jacques. © AFP

Daar arriveren ze vandaag aan het begin van de avond (Nederlandse tijd). In het ISS wonen al een Duitser, een Rus en een Amerikaanse. Zij moeten over een paar weken terugkeren naar de aarde.

Kononenko was in 2011 en 2012 een van de reisgenoten van de Nederlander André Kuipers. Ze verbleven toen ruim een half jaar in het ISS. Het is de bedoeling dat Kononenko, McClain en Saint-Jacques in de zomer terugkeren op aarde.

Bij de vorige lancering, op 11 oktober, moest de bemanning de vlucht afbreken en een noodlanding maken op aarde. Dat lukte, de Rus Aleksej Ovtsjinin en de Amerikaan Nick Hague bleven ongedeerd. Het is nog niet bekend wanneer zij alsnog naar het ISS gaan.

Volledig scherm
Kosmonaut Oleg Kononenko wordt in zijn ruimtepak gehesen. © AFP
Volledig scherm
De ruimtereizigers keren over een paar weken terug naar de aarde. © EPA
  1. Volgepakte SpaceX-raket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Volgepakte Spa­ceX-ra­ket brengt as van overleden astronaut de ruimte in

    Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht voor de derde keer zijn krachtigste raket, de Falcon Heavy, de ruimte ingestuurd. Het is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Defensie op de raket meelift. Aan boord van de tot STP-2 gedoopte vlucht zijn 24 onderzoekssatellieten, waaronder een atoomklok, een zonnezeil en een proefopstelling voor ‘groene’ raketbrandstof. De al overvolle Falcon Heavy nam ook de as van 151 personen mee het heelal in.
  2. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.