Nieuwe cijfers: ‘Oxford-vaccin beschermt substantieel tegen verspreiding coronavirus’
Het Oxford-vaccin van AstraZeneca beschermt ‘substantieel’ tegen verspreiding van het coronavirus. Dat blijkt uit een nadere analyse van de resultaten van de vaccinstudies, die gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Delen per e-mail
Als iemand een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen, wordt de transmissie van het virus met liefst tweederde verminderd, zou blijken uit een onderzoek onder vrijwilligers van de vaccinstudies in het Verenigd Koninkrijk. Na een tweede dosis is de besmettelijkheid vijftig procent lager dan zonder vaccin. Het is voor het eerst dat een studie aantoont dat een gevaccineerd iemand een ander minder snel besmet met corona.
Bovendien beschermt het aan de universiteit van Oxford ontwikkelde vaccin na meer dan 22 dagen na de eerste prik voor 100 procent tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden, schrijven Oxford en AstraZeneca in een persbericht. Al na die eerste dosis wordt tot wel 76 procent bescherming tegen het virus opgebouwd. Nog meer goed nieuws: voor de effectiviteit is het gunstig om de tweede prik uit te stellen, zelfs tot meer dan twaalf weken. Na die tweede prik stijgt de effectiviteit tot 82 procent.
Dat zou betekenen dat beschikbare voorraad van het vaccin, dat ook door Nederland is aangekocht, in het begin kan worden gebruikt om zoveel mogelijk mensen een éérste prik te geven.
Studie in drie landen
De nieuwe analyse van de vaccinstudies is nog niet peer reviewed (door vakgenoten gecontroleerd). In de analyse zijn de resultaten van een studie met 17.177 vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië onderzocht. Van die deelnemers kregen 332 mensen het coronavirus. In het merendeel van de gevallen betrof dat mensen die een placebo hadden gekregen, en niet het vaccin zelf.
Volgens Mene Pangalos, topman bij AstraZeneca, bewijzen de resultaten opnieuw dat ‘ons vaccin beschermt tegen ernstige ziekte en dat het mensen uit het ziekenhuis houdt'. ,,En daarbij, het uitstellen van de tweede dosis verhoogt niet alleen de effectiviteit, maar maakt ook mogelijk dat meer mensen snel worden gevaccineerd.”
Matt Hancock, de Britse minister van Volksgezondheid, noemt de nieuwe resultaten 'fantastisch’. ,,We weten nu dat het Oxford-vaccin de verspreiding van het virus vermindert en dat het ons uit de pandemie zal helpen", zei hij vanochtend tegen de BBC. Wetenschappers waarschuwen dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken en dat er nog meer onderzoek nodig is.
Tegenvallende levering
Het vaccin van AstraZeneca werd door Nederland lang gezien als hét middel dat de weg zou wijzen naar het einde van de coronacrisis. Al in het eerste kwartaal van dit jaar werd gerekend op 4,5 miljoen doses. Dat veranderde toen AstraZeneca onlangs bekendmaakte dat die eerste leveringen 60 procent lager uit zouden vallen. Het kabinet houdt in het eerste kwartaal nu rekening met 1 tot 1,5 miljoen doses, te beginnen met een levering van bijna 125.000 vaccins volgende week.
De Gezondheidsraad brengt morgen een advies uit over de bestemming van de eerste vaccins. Gedacht wordt aan het vaccineren van zorgpersoneel, ‘jongere ouderen’ tussen de 60 en 65 jaar en mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie. Door de tegenvallende leveringen zal er wel tussen die groepen gekozen moeten worden.
Het vaccin werd vorige week goedgekeurd door de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. Dat betekent dat de vaccinaties met het middel zodra er geleverd wordt, kunnen starten.
Bekijk hier onze video's over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap. -
EMA keurt vaccin AstraZeneca goed: veilig en werkzaam tegen coronavirus
De Europese medicijnwaakhond EMA heeft vrijdagmiddag toestemming verleend aan de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca om het in Oxford ontwikkelde coronavaccin op de markt te brengen. Volgens het EMA is het vaccin veilig en effectief voor iedereen boven de 18 jaar. -
Nobelprijswinnaar Paul Crutzen (87) overleden
De Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen is overleden. Hij was 87 jaar. Dat meldt het gerenommeerde Max Planck Instituut voor Scheikunde in de Duitse stad Mainz. Crutzen, gepromoveerd als meteoroloog, was daar van 1980 tot 2000 directeur van de afdeling atmosferische chemie. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’. -
Kabinet wil vaccinvoorraad snel opprikken, in tweede kwartaal tot 2 miljoen vaccinaties per week
Het kabinet hoopt de komende weken bijna de hele voorraad coronavaccins op te prikken. Begin maart moeten er in totaal 2 miljoen inentingen zijn toegediend en in het tweede kwartaal wordt uitgegaan van pieken tot 2 miljoen vaccinaties per wéék. Ook heeft ons land 8 miljoen extra Moderna-vaccins ingekocht, valt te lezen in de nieuwste Kamerbrief van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.
-
PREMIUM
Zwanen blijven soms wel 20 jaar bij dezelfde partner, maar kunnen dieren ook verliefd worden?
We kennen de monogame relatie van de zwaan en het fenomeen dat je hond het met de ene mede-viervoeter een stuk beter kan vinden dan met een ander. Maar kunnen dieren ook echt verliefd op elkaar zijn? Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Faculteit Diergeneeskunde, buigt zich over dit vraagstuk. „Het blijft mij boeien dat eigenlijk niks menselijks een dier vreemd is.” -
Onderzoek naar SpaceX na raketcrash
De Amerikaanse Federale luchtvaartautoriteit FAA heeft een onderzoek ingesteld naar een mislukte rakettest vorige maand door Elon Musks SpaceX. Tijdens de test werd een onbemand prototype van een Starship-raket weliswaar succesvol de lucht ingeschoten, maar explodeerde enkele minuten later toen de raket weer op het lanceerplatform bij de Amerikaanse plaats Boca Chica (Texas) wilde landen. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling.