Volledig scherm
De Knielende Vrouw van Picasso wordt gescand met de nieuwe techniek © Art Gallery of Ontario

Nieuwe techniek toont verborgen werk achter schilderij van Pablo Picasso

Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben middels een nieuwe scantechniek ontdekt dat er een ander werk schuilt onder een van Pablo Picasso's beroemdste schilderijen, de Knielende Vrouw (La Misereuse Accroupie).

Onder het olieverfdoek schuilt een landschap van Barcelona, dat Picasso heeft gebruikt als basis voor zijn meesterwerk.  Picasso schilderde het werk gedurende zijn blauwe periode.

Opvallend is dat Picasso het (liggende) landschap, dat vermoedelijk door een leerling werd gemaakt, een kwartslag draaide toen hij het overschilderde. De contouren van de heuvels op de achtergrond werden de rug van de vrouw, die daardoor de vorm van het Catalaanse landschap kreeg.

Opwindend

Volledig scherm
Het schilderij De Knielende Vrouw (La Misereuse Accroupie) © Picasso Estate

Kenneth Brummel, curator van het Kunstinstituut van Ontario, in Toronto, raakte 'opgewonden' toen hij hoorde wat zich onder de Knielende Vrouw bevond. ,,Het maakte het eenvoudiger om het schilderij te dateren en om te bepalen waar het gemaakt is.''

,,Maar het schept ook een beeld van de kunstenaars met wie de schilder omging'', velvolgt Brummel. ,,Die inzichten helpen ons om nieuwe, interessante en meer wetenschappelijk accurate vragen te stellen over de kunstenaar. Hoe ze werkten en hoe ze tot de vormen zijn gekomen, die we op het schilderij kunnen zien.''

De nieuwe techniek is goedkoper dan de bestaande scanmethodes uit de kunstwereld en is bovendien draagbaar, meldt de Britse omroep BBC. Scannen van schilderijen was tot nu toe alleen weggelegd voor de meer vermogende musea en galeries. Door het nieuwe systeem kunnen nu veel meer doeken hun geheimen prijsgeven.