Volledig scherm
© getty

Noor kocht Bitcoins voor 18,50 euro, heeft nu ruim 6 ton

Vier jaar geleden spendeerde de Noorse student Kristoffer Koch 18,5 euro aan de aankoop van Bitcoins, een digitale munt waar toen weinig over gekend was. Nu levert hem dat een aardig spaarpotje op waarmee hij zelfs een appartement in Oslo heeft gekocht.

In 2009 werkte Kristoffer Koch aan zijn thesis over coderingen toen hij las over de mysterieuze munteenheid. Hij kocht er wat van aan voor de 'fun', maar vergat zijn aankoop al snel. In april 2013 steeg de waarde van de bitcoin echter razendsnel. Toen kreeg de digitale munteenheid media-aandacht en toen dacht Koch weer aan zijn eigen minispaarpotje van Bitcoins. 

Koch vertelt enthousiast: 'Eerder dit jaar ging ik snel op zoek naar mijn paswoord, maar ik had het gecodeerd. Toen ik me eindelijk de combinatie weer herinnerde, wachtte me een aangename verrassing. Ik had 5.000 bitcoins, wat evenveel waard is als 615.000 euro. Een vijfde van het bedrag ruilde ik in voor contant geld, waarmee ik een appartement kocht in de wijk Toyen, een van de rijkere delen van Oslo.' 

'Mijn vriendin verklaarde me aanvankelijk voor gek omdat ik echt geld aan nepgeld spendeerde. Vaak denkt ze dat ik mijn geld aan rommel uitgeef. Ik koop heel wat technische gadgets die ik nooit gebruik. Sinds mijn lucratieve ontdekking moedigt ze dit nu aan.' 

Wat zijn bitcoins?
Deze munteenheid bestaat enkel op het internet. Je kunt bitcoins op twee manieren kopen. Je koopt ze online door echt geld in te ruilen voor bitcoins. Maar je kunt ze ook 'ontginnen', bijvoorbeeld door via de computer een moeilijke wiskundige vergelijking op te lossen. In ruil krijg je dan 'bitcoins'. Na vier jaar zijn er ongeveer 11 miljoen bitcoins in omloop. De technologie werd zo ontwikkeld dat het aantal bitcoins dat ooit 'ontgind' kan worden, vastligt op 21 miljoen. 

De koers is echter erg wisselvallig. Aan het begin van het jaar was 1 bitcoin 13 dollar waard, tegen april steeg dit naar 260 dollar, om diezelfde dag weer naar 100 dollar te dalen. Nu is 1 bitcoin ongeveer 195 dollar waard.