Volledig scherm
Obesitas, ondervoeding en klimaatverandering zijn de drie grootste bedreigingen voor de wereldbevolking. © Thinkstock

Obesitas, ondervoeding en klimaat grootste bedreiging voor wereldbevolking

Obesitas, ondervoeding en klimaatverandering zijn de drie grootste bedreigingen voor de wereldbevolking. Deze op het eerste gezicht uiteenlopende problemen hebben gemeenschappelijke oorzaken die globaal aangepakt moeten worden. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Auckland (Nieuw-Zeeland), de George Washington-universiteit (VS) en de ngo World Obesity Foundation in het tijdschrift The Lancet.

Volgens de expert zijn problemen als obesitas, ondervoeding en klimaatverandering de afgelopen 20 jaar ten onrechte afzonderlijk van elkaar onderzocht. ,,Maar ze spelen juist op elkaar in: het voedingssysteem is niet alleen verantwoordelijk voor de pandemieën van obesitas en ondervoeding, maar genereert ook 25 tot 30 procent van de uitstoot van broeikasgassen’’, aldus de wetenschappers. 

Vooral de veehouderij blijkt daarvoor verantwoordelijk: de internationale Voedings- en Landbouworganisatie stelt dat intensieve land- en bosbouw verantwoordelijk is voor een kwart van de CO2-uitstoot die onze planeet opwarmen. 

Gemeenschappelijke oplossingen

De wetenschappers noemen ‘machtige commerciële belangen, een gebrekkig politiek antwoord én een gebrek aan mobilisatie door burgers’ als gemeenschappelijke achterliggende oorzaken voor de in elkaar grijpende problemen en stellen dat de oplossingen dus ook gemeenschappelijk moeten zijn.

De bevindingen volgen op een rapport van 17 januari in The Lancet, waarin eveneens een link werd gelegd tussen voeding en milieu. Daarin werd gepleit om de consumptie van rood vlees en suiker te halveren, en die van fruit, groenten en noten en peulvruchten te verdubbelen.

Het nieuwe rapport, dat het werk is van 43 experts uit 14 landen, borduurt voort op die eerdere bevindingen. De auteurs stellen voor om de wereldwijde regeringssubsidies van meer dan 500 miljard dollar voor vlees, zuivel en andere voedingsindustrieën, te investeren in een meer duurzame en gezonde manier van landbouw. De vijf triljoen aan subsidies voor fossiele brandstoffen moet volgens de schrijvers geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie en duurzaam transport.

De onderzoekscommissie stelt tot slot een bindend internationaal verdrag voor, dat de voedselproductie en -distributie moet verbeteren. Wereldwijd worden jaarlijks vier miljoen overlijdens in verband gebracht met obesitas, terwijl er tegelijkertijd zo'n 815 miljoen mensen chronisch ondervoed zijn.