Onbekende brieven van Albert Einstein gevonden in Leids museum
Wetenschapsjournalist Margriet van de Heijden heeft in het archief van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden drie onbekende brieven van Albert Einstein gevonden. Een vondst die ook in het buitenland op grote interesse kan rekenen.
Delen per e-mail
Einstein schreef de brieven aan de Russisch-Nederlandse wis- en natuurkundige Tatjana Afanasjeva. Zij woonde en werkte samen met haar man, natuurkundige Paul Ehrenfest, vanaf 1912 in Leiden. Van de Heijden werkt aan een dubbelbiografie over het wetenschapsechtpaar.
De ene brief is getypt, de andere twee zijn handgeschreven. Einstein reageert erin op een manuscript over thermodynamica, dat Afanasjeva hem in 1947 toestuurde, schrijft Van de Heijden in NRC. De brieven van Einstein zijn in het regelmatige handschrift van Einstein geschreven.
Voor Ehrenfest was tot nu toe veelbelangstelling, maar de ideeën van zijn eega, over meetkunde en thermodynamica, werden als nauwelijks interessant beschouwd. Uit de brieven blijkt echter dat Einstein een manuscript van haar over thermodynamica, uit 1947, met veel interesse las.
Rijksmuseum Boerhaave heeft het omvangrijke archief van Ehrenfest, dat in de zestiger jaren door zijn weduwe Tatjana werd geschonken, in beheer. Onderzoekers van het Einstein Papers Project bij het Californische technologie-instituut Caltech zijn zeer geïnteresseerd naar de brieven van Einstein.
Redacteuren van het in Pasadena gelegen Caltech zijn al tientallen jaren bezig om Einsteins nagelaten paperassen uit te pluizen, weet Van de Heijden. Daarbij gaat het om minstens 30.000 documenten van, of aan, Einstein. De gedigitaliseerde brieven uit Leiden zijn er nu aan toegevoegd.
„Ik weet zeker dat er meer onbekende documenten zullen opduiken, naarmate het werk vordert”, reageert Diana Kormos-Buchwald, leider van het Amerikaanse Einstein-project. Anne Kox, senior-redacteur bij het project zegt dat het archief nog vol ‘onbekende schatten’ zit. ,,Af en toe duikt ook elders iets op’’, zoals de brieven in Leiden.
Verder in het nieuws
-
Video Wetenschappers: Je kunt dingen leren tijdens je slaap
Tijdens je slaap kan je geheugen manipuleren en zo herinneringen wissen of een vreemde taal leren. Het klinkt als sciencefiction, maar de wetenschap is dichterbij dan je denkt. Lucia Talamini is neurobioloog aan de Universiteit van Amsterdam en legt in dit college bij de Universiteit van Nederland* uit hoe zij onderzoek doet naar geheugenmanipulatie op specifieke momenten in de slaap. -
PREMIUM
Dit zegt de wetenschap Bang voor spinnen? Binnen 2,5 uur kun je van die angst af zijn
Van de zeshonderd spinnensoorten in Nederland is er niet één gevaarlijk voor mensen. Toch weten de kleine beestjes velen bang te maken. Hoe komt dat? -
PREMIUM
Duizenden Maya-bouwwerken ontdekt onder de dichtbegroeide jungle
Lasertechniek legt het door het regenwoud overwoekerde erfgoed van het Mayavolk bloot. Meer dan 60 duizend objecten zijn inmiddels in kaart gebracht. ,,De Mayasamenleving was veel groter en complexer dan iedereen dacht’’, zegt antropoloog Genner Llanes Ortiz. -
Neuroot of doorzetter? Deze dna-test zegt iets over je karakter
Ben je impulsief of geduldig, een controlfreak of neuroot? Een dna-test kan aantonen voor welke karaktereigenschappen je aanleg hebt. Topatlete Dafne Schippers bijt het spits af in een ludieke campagne. -
video Recordmissie ten einde: na 15 jaar zwijgt Marsverkenner Opportunity
Na vijftien jaar op de planeet Mars te hebben rondgereden is vandaag een einde gekomen aan het avontuur van Marsverkenner Opportunity. Het dappere karretje reageert niet meer op commando's van de vluchtleiding en pogingen het contact te herstellen, leverden niets op.
-
NASA doet ultieme poging om contact met verstomde marslander Opportunity te herstellen
Het Amerikaanse ruimteagenschapt NASA gaat een laatste poging doen om het contact met marslander Opportunity te herstellen. Het karretje heeft al acht maanden niks meer van zich laten horen. Door een enorme stofstorm kon de batterij van de Opportunity niet worden opgeladen met de zonnepanelen. -
PREMIUM
Biologisch gezien zijn wij niet gemaakt voor lange relaties
Hartkloppingen, zweethanden, vlinders in je buik. Het menselijk lichaam verandert bij verliefdheid in een kleine chemische fabriek. Aan de vooravond van Valentijnsdag ontrafelt hoogleraar Jan Hindrik Ravesloot het geheim van de liefde. -
Enorme inslagkrater ontdekt onder twee kilometer dik Groenlands ijs
Diep onder het ijs van Groenland is een oude krater gevonden, waar lang geleden waarschijnlijk een ruimterots is ingeslagen. De krater is tussen 100.000 jaar en 100 miljoen jaar geleden ontstaan.