Onbemand ruimtevaartuig dichtst bij de zon ooit, op 48 miljoen kilometer afstand
Het onbemande ruimtevaartuig Solar Orbiter heeft zaterdag op zijn al ruim twee jaar durende reis door het heelal het punt bereikt dat het dichtst bij de zon is. Volgens het Europees ruimtevaartagentschap ESA is de sonde de zon nu tot op ongeveer 48 miljoen kilometer genaderd. Dat is minder dan een derde van de afstand tussen aarde en zon. Dichterbij is een door mensen ontworpen toestel nooit geweest.
De missie is bedoeld om nieuwe opnamen te maken van de centrale ster van ons zonnestelsel. Aan boord van de 1,8 ton zware Solar Orbiter, die ESA en de Amerikaanse organisatie NASA zo’n 1,5 miljard euro heeft gekost, zijn tien wetenschappelijke instrumenten. De onderzoekers hopen daarmee meer te weten te komen over de zon en het magnetisch veld.
Het instrumentarium meet niet alleen de elektromagnetische velden en de zonnedeeltjes die om de ruimtesonde stromen, maar kan tevens van dichterbij dan ooit op de zon kijken. Na de lancering in februari 2020 vloog de Orbiter in juni van dat jaar al eens op 77 miljoen kilometer afstand voorbij en maakte toen opnamen van raadselachtige ‘kampvuren’ op de ster, veel kleiner dan de zonnevlammen die vanaf de aarde zijn te zien.
De huidige ellipsvormige omloopbaan van het ruimtevaartuig verandert de komende drie jaar niet veel. Elk halfjaar komt de Orbiter even heel dichtbij. In oktober zal de afstand 42 miljoen kilometer zijn. De temperatuur ter plekke is meer dan 500 graden Celsius. Ter bescherming is de sonde uitgerust met een groot hittescherm van titanium.
Bekijk hier alle video’s in de rubriek ‘Wat zegt de Wetenschap?’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inknippen tijdens bevalling vaak zonder toestemming
-
video/update
Russische kosmonauten aangekomen bij Amerikaanse collega's in ruimtestation ISS
Drie nieuwe Russische bemanningsleden zijn zojuist aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. De raket met de drie kosmonauten aan boord werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan en is net aangehaakt bij het station, ruim 400 kilometer boven de aarde. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Hoe groeit een puppy op? ‘Ze zetten overal hun tanden in, ook in hun broers en zussen’
Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van een puppy? Hondenwetenschapper en psycholoog Alexandra Horowitz observeerde een jaar lang haar jonge hond Quiddity. ,,Het eerste levensjaar is allesbepalend.’’ -
VS en Canada onthullen maandag welke astronauten rond maan vliegen
Vier astronauten moeten eind volgend jaar rond de maan vliegen en daarna terugkeren naar de aarde. Wie het zijn, wordt maandag bekendgemaakt. De missie is de laatste generale repetitie voordat mensen daadwerkelijk weer voet op de maan zetten, wat in 1972 voor het laatst gebeurde.
-
VIDEO
Japanse miljardair keert terug van ruimtestation: ‘Plassen was erg makkelijk’
-
-
-
11
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.