Volledig scherm
Een uitvergrote mug op een tentoonstelling in Duitsland © epa

Ondergrondse mug is ook 's winters actief aan het steken

Wie dacht dat muggen alleen op zwoele zomeravonden toeslaan, heeft het mis. De monstertjes kunnen mensen het hele jaar door lekprikken, ontdekten wetenschappers.

Elke winter krijgt bioloog Sander Koenraadt een paar belletjes van mensen die zich beklagen over hun muggenbulten. Maar kan dat eigenlijk wel? Die nare beestjes behoren toch in winterslaap te zijn, of liever nog: kapot te vriezen?  

Koenraadt en zijn collega Arnold van Vliet hebben afgelopen najaar besloten het mysterie voor eens en altijd te ontrafelen. Direct bij de start stuitte het duo op een probleem: hoe vang je in vredesnaam genoeg muggen voor het onderzoek? Er volgde prompt een nationale oproep om thuis op jacht te gaan met de vliegenmepper en de platgeslagen exemplaren op te sturen en via het inmiddels populaire muggenradar.nl te melden.  

Rouwkaart  
Dát hebben ze geweten bij de universiteit van Wageningen. Werkelijk in alle gebouwen zijn de muggenlijkjes bezorgd: 2724 om precies te zijn. De helft van de inzenders heeft de instructies natuurlijk niet gelezen, want in plaats van het geadviseerde flessendopje stoppen ze de gehate beestjes in nivea-blikjes, lege kaasverpakkingen en luciferdoosjes.  

Wat blijkt: van alle overlastgevende huissteekmuggen (niet alle ingezonden insecten steken) is 88 procent de Culex pipiens molestus. Dit is een mug waarvan Nederlandse wetenschappers denken dat het insect bij voorkeur onder de grond leeft.

'We hebben tijdens ons onderzoek bloed aangetroffen in deze mug. Het bewijs ligt er eindelijk: mensen die in de winter worden gestoken, zeuren niet. Ze zijn echt gebeten', stelt Koenraadt vast, die zich op de universiteit dag en nacht bezig houdt met muggen.  

Meimuggen
Wat staat Nederland deze zomer te wachten? De twee onderzoekers kijken elkaar weifelend aan. Ze wagen zich aan een voorzichtige voorspelling: 'De natuur ligt een maand voor op schema. Als deze temperaturen zo blijven, meldt de eerste generatie muggen zich eind mei', zegt Koenraadt.

Afhankelijk van de regenbuien - muggen zijn gek op water, daar leggen ze eitjes in - komen er hordes muggen aan. Voordeel van zo'n plaag(je) is dat het zich uitstekend leent voor een muggenonderzoek in de zomer. 'Maar laten we daar vooral nog niks over naar buiten brengen', zegt Van Vliet snel. Hij schatert: 'Ik zie de post alweer binnenstromen.'