Onderzoek spiegelpijn: een ander stoot zich en jíj voelt het
Er zijn mensen die fysieke pijn ervaren als ze zien dat iemand anders een prik krijgt. Of als ze naar een gewelddadige film kijken. De Radboud Universiteit Nijmegen gaat dit verschijnsel onderzoeken.
Delen per e-mail
Als ik zie dat een collega een injectie zet bij een baby, dan voel ik dat zelf ook. Niet precies op dezelfde plek, maar ik ervaar wel onprettige prikkels in mijn buik en benen
Een collega stoot keihard z'n knie. Je ziet het en je krimpt ineen, je voelt de pijnscheut óók, in je eigen knie. Herkenbaar? Een goede kans dat je 'spiegel-aanraking-synesthesie' hebt.
,,We kennen dat in verschillende varianten en gradaties," zegt onderzoekster Kalliopi Ioumpa van de Nijmeegse Radboud Universiteit. ,,Sommige mensen voelen de fysieke pijn die de ander ervaart - ze kunnen gewelddadige films vaak niet verdragen - of ze ervaren de aanraking die de ander ontvangt."
Onontgonnen
Waar het op neerkomt: ,,Mensen met spiegel-aanraking-synesthesie ervaren op dat soort momenten geen verschil tussen de ander en henzelf. Dat loopt in elkaar over."
Maar hoe werkt dat fenomeen precies? Daar gaat Ioumpa onder begeleiding van hersenonderzoeker Tessa van Leeuwen van het Donders Instituut, verbonden aan de universiteit, nieuw onderzoek naar verrichten. Meer gangbare vormen van synesthesie (zintuiglijke waarnemingen die door elkaar lopen, zoals geluiden 'proeven' of kleuren koppelen aan muziek, cijfers en letters) zijn al vaker bestudeerd. De zeldzamere spiegel-aanrakingsvariant is nog relatief onontgonnen terrein.
Verpleegkundige Mira (57) uit Woerden doet mee aan het onderzoek. ,,Als ik zie dat een collega een injectie zet bij een baby, dan voel ik dat zelf ook," vertelt ze. ,,Niet precies op dezelfde plek, maar ik ervaar wel onprettige prikkels in mijn buik en benen. En als ik mensen met een verse wond zie, is het alsof ik het zelf onderga."
Autisme
Ze werkt als verpleegkundige in een gevangenis, niet in een ziekenhuis, dat scheelt. ,,Ik heb het van jongsaf aan, voor mij is het heel gewoon. Ik krimp ineen als ik pijn bij anderen zie en voel. Ik probeer het zo min mogelijk te laten merken in mijn werk. Ik ondervind er gelukkig niet dagelijks hinder van.''
Er zijn aanwijzingen dat er een relatie is tussen spiegel-aanrakingsynesthesie en grote empathische vermogens, zegt onderzoeker Van Leeuwen. ,,Extra interessant, omdat synesthesie bijvoorbeeld meer voorkomt bij mensen met een vorm van autisme. En van mensen met autisme wordt juist vaak gezegd dat ze een minder ontwikkeld inlevingsvermogen hebben."
Van Leeuwen en Ioumpa hopen dat meer mensen die vermoeden dat ze spiegel-aanraking-synesthesie hebben, zich willen aanmelden voor het onderzoek. Dat gaat binnenkort van start. ,,We gaan erfelijkheids- en hormonaal onderzoek doen, maar we gaan met een speciale headset - een soort koptelefoon - ook registreren welke fysieke reacties er optreden als we deze groep naar beelden laten kijken."
Zwarte letters in een kleur zien
Geuren zien, geluiden proeven, kleuren ervaren bij het luisteren naar muziek. Of: kleuren koppelen aan letters of cijfers. Ongeveer één op de vijftig mensen, zo schatten wetenschappers, heeft een vorm van synesthesie. Daarbij is sprake van een vermenging van zintuigen. Postdoctoraal researcher Tessa van Leeuwen deed tot nu toe vooral onderzoek naar letter-kleur-synesthesie, waarbij ze synestheten in een MRI-scanner legde en bekeek wat er in de hersenen gebeurt.
Bij mensen die zwarte letters op papier in een bepaalde kleur zien, bleek dat in hun hersenen eerst het kleurengebied wordt geactiveerd. Daarna wordt die informatie pas doorgestuurd naar het gebied dat informatie combineert. Bij synestheten die 'gewone' zwarte letters zien op papier maar wel een sterke kleurassociatie hebben bij een bepaalde letter, is de volgorde precies andersom.
Wat het onderzoek leert, zegt Van Leeuwen, is dat de volgorde waarin hersengebieden worden aangesproken bepaalt hoe je iets waarneemt en ervaart.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video/update
Minister De Jonge: Goed kijken hoe we verder gaan met AstraZeneca
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weet nog niet wat de conclusies van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA over het AstraZeneca-vaccin betekenen voor de Nederlandse vaccinatiecampagne. ,,Het EMA geeft aan dat de voordelen opwegen tegen de risico's. Maar er is ook sprake van een zeldzame aandoening bij vrouwen. Daar moeten we goed naar kijken", zei de Jonge. Morgen neemt het kabinet een besluit. -
Perseverance maakt eerste ritje op Mars
Het verkenningsvoertuig Perseverance heeft succesvol voor het eerst een stukje gereden op Mars. De robotjeep van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA legde enkele meters af. Via Twitter verspreidde NASA beelden van de bandenafdruk op de oppervlakte van de rode planeet. -
Dit is hoe je een tekenbeet herkent en waar je op moet letten
Vandaag begint de week van de teek. Een expert en een ervaringsdeskundige vertellen hoe je een tekenbeet herkent en waar je op moet letten. ,,Je lichaam controleren op tekenbeten na een bezoek aan de natuur, zou net zo gewoon moeten zijn als iedere dag je tandenpoetsen.” -
Koken & eten
Altijd moeten eten om scherp te zijn is onzin: 'Studenten doen alsof ze naar Noordpool gaan'
We willen graag meer weten over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: honger hebben. -
VIDEO
900 jaar oude mythe lijkt te kloppen: Stonehenge stond eerst ergens anders
De wereldberoemde stenencirkel Stonehenge in het westen van Engeland stond eerst mogelijk op een andere plek. Britse onderzoekers denken dat de stenen aanvankelijk waren neergezet in het westen van Wales. Jaren en jaren later zou een verhuizend volk de stenen hebben meegenomen naar hun nieuwe woonplek, 225 kilometer verder en in de buurt van het huidige Salisbury, waar ze 5000 jaar later nog steeds staan.
-
Een op vijf werknemers zag in 2020 (vrijwel) niemand tijdens het werk: ‘Mensen raken geïsoleerd’
Ruim een op de vijf werkende mensen komt sinds de coronacrisis vrijwel nooit iemand tegen tijdens werktijd. Vooral werkenden in de financiële sector en in de bedrijfstak informatie en communicatie hebben op een gemiddelde werkdag weinig contact met anderen: vijf op de tien hebben hooguit één ontmoeting met een collega of klant per dag. -
PREMIUM
Zenuwachtig voor de eindtoets: met deze tips help je je kind goed om te gaan met spanning
En daar is ‘ie weer: de centrale eindtoets (voorheen Cito). Vanaf vandaag zitten weer talloze achtstegroepers te zwoegen op deze testen die moeten uitwijzen naar welk niveau middelbare school ze straks gaan. Alhoewel: het is een achtervang tegenwoordig. Want de docent heeft het laatste woord. Wij geven vijf tips aan kinderen, leraren, ouders én opa’s en oma’s hoe je je hier in deze tijd goed op kan voorbereiden. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Verhoogde kans op ziekte van Parkinson door levenslang gebruik melkproducten
Er is een ware parkinsonpandemie aan de gang. Het aantal patiënten is in dertig jaar tijd meer dan verdubbeld. Vervuiling lijkt een rol te spelen. Wat doen giftige stoffen?