Volledig scherm
© THINKSTOCK

Onderzoek: Vrouwen ervaren 'coregasm' tijdens sporten

Het kan gebeuren tijdens een intensieve spinning-les in de sportschool, bij het doen van een reeks buikspieroefeningen of juist tijdens heel ontspannende yoga-oefeningen. Onderzoek wijst uit dat veel vrouwen wel eens een orgasme hebben zonder dat er sprake is van directe seksuele stimulatie of fantasie, maar wel van (licht) intensieve activiteit.

Vrouwen kunnen dus zonder partner en zelfs zonder aanraking of seksuele gedachten al een hoogtepunt bereiken. Seks-onderzoeker Debby Herbenick verdiepte zich in het fenomeen wat al jaren 'coregasm' (core verwijst naar de buikspieren die bij bepaalde sportoefeningen worden aangespannen en die bij vrouwen als bijwerking een prettig gevoel kunnen oproepen, red.) wordt genoemd.

Buikspieren

Voor haar studie evalueerde ze de antwoorden van 370 vrouwen in de leeftijd 18 tot 63 jaar, die online reageerden. 45 procent van de respondenten ervoeren een inspanningsgerelateerd orgasme of een intens seksueel gevoel tijdens het doen van buikspieroefeningen. 26,5 procent voelde dat bij gewichtheffen, gevolgd door yoga (20 procent), fietsen (15,8 procent), rennen (13,2 procent) en wandelen (9,6 procent). Een handjevol vrouwen gaf aan zelfs seksuele gevoelens te ervaren tijdens het lopen of dweilen.

Oefeningen waarbij met name de lage buikspieren worden aangespannen, lijken dat gevoel op te roepen. Als de benen in min of meer ontspannen toestand zijn en vervolgens naar de buik worden getrokken, is het gevoel het sterkst.

Fysieke verklaring
Vanuit fysiek oogpunt valt 'coregasm' goed te verklaren, vinden fitness experts. Zowel tijdens een work-out als tijdens de seks gaat de hartslag omhoog, en de ademhaling en bloedsomloop zijn sneller.

Debby Herbenick publiceerde de resultaten van haar exploratieve onderzoek, gedaan aan het Center for Sexual Health Promotion aan het Kensey Institute van de Indiana University in de Verenigde Staten, in een speciale editie van het medische tijdschrift Seksuele en Relatie Therapie.

Beter seksleven

De wetenschapper stelt dat er nog weinig bekend is, met name op het gebied van de wetenschap, over het orgasme. Herbenick zou dan ook graag verder onderzoek doen naar het psychologische proces tijdens seks. Op die manier kunnen vrouwen mogelijk ook meer opgewonden raken tijdens masturbatie of seks met hun partner.

'Het kan zo zijn dat inspanning, waarvan al bekend is dat het significant positieve effecten heeft op ons welzijn, mogelijk ook het seksleven van vrouwen kan verbeteren,' aldus Herbenick.