Onderzoekers: atheïsten zijn intelligenter dan religieuzen
Religieuze mensen zijn over het algemeen minder intelligent dan atheïsten. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder 63.000 mensen dat de Londense universiteit Imperial College heeft gedaan.
,,Er is vaker vastgesteld dat religiositeit en intelligentie omgekeerd evenredig zijn'', zeggen onderzoekers Richard Daws en Adam Hampshire. Veel vooraanstaande wetenschappers zijn atheïst of agnost, hoewel ze erkennen dat er ook voorbeelden zijn van extreem intelligente gelovigen. Reden om onderzoek te doen naar het verband tussen religiositeit en intelligentie.
De deelnemers moesten online aangeven of ze zichzelf beschouwden als atheïstisch, gelovig of agnostisch (weet niet of er hogere machten zijn). Daarna moesten ze in een halfuur tijd twaalf taken uitvoeren die te maken hadden met planning, redeneren, concentratie en geheugen.
Beter presteren
Ongelovigen bleken beter te presteren dan gelovigen, zelfs als factoren als leeftijd en opleidingsniveau werden meegewogen, meldt The Independent. De agnosten zaten met hun prestaties tussen de twee groepen in.
De onderzoekers gaan ervan uit dat religieuzen gewend zijn meer op hun intuïtie te vertrouwen. Dat bleek ook uit een test waarbij zowel vanuit gevoel als vanuit logica kon worden geantwoord.
Collectief dommer
Het onderzoek werd onder meer ingegeven door de vaststelling dat het aantal religieuzen wereldwijd groeit. Een demografisch onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center stelt dat, als de huidige trend aanhoudt, in 2050 nog slechts 13 procent van de wereldbevolking niet-religieus is.
Gekoppeld aan het onderzoek van de Britten zou gezegd kunnen worden dat de mensheid collectief minder slim wordt. In theorie, zo stellen de onderzoekers, zou het mogelijk moeten zijn om religieuze mensen middels training in staat te stellen minder op hun intuïtie te vertrouwen bij hun beslissingen, zonder dat dit in botsing komt met hun levensovertuiging.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
8
Eerste raketlancering vanuit West-Europa mislukt, raket niet in baan om de aarde gebracht
De eerste raketlancering vanuit West-Europa is mislukt. In de nacht van maandag op dinsdag hadden er voor het eerst satellieten vanuit het Verenigd Koninkrijk in een baan rond de aarde moeten worden gebracht, maar kort na de lancering meldde het ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit problemen. -
Het is écht onderzocht: lopen volgens Monthy Pythons 'silly walk' staat gelijk aan flink sporten
Wie loopt zoals de Britse acteur John Cleese in de fameuze Monty Python-sketch Ministry of Silly Walks verbruikt tweeënhalf keer zoveel energie als iemand die normaal loopt. Je voortbewegen als een dwaas is daarom een uitstekende manier van lichaamsbeweging, zo schrijven Amerikaanse onderzoekers in het kerstnummer van het prestigieuze British Medical Journal. Als de silly walk in de jaren 70 algemeen was omarmd, zouden we nu een stuk gezonder zijn, stellen ze. -
PREMIUM
Branson's raketlancering: misplaatst Rambo-gedrag of cruciale stap voor Europa?
IJs en weder dienende worden vanavond om 23.16 uur negen satellieten in een baan rond de aarde geschoten, door het bedrijf van Richard Branson. Die lancering is met een beetje geluk vanuit Nederland te zien, maar dat is zeker niet het enige wat in het oog springt. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUMmet video
Vliegen, krekels en sprinkhanen hebben de toekomst, en de grootste kwekerij staat in Nederland
In Bergen op Zoom staat de grootste insectenkwekerij ter wereld. Vliegen, krekels en sprinkhanen hebben de toekomst, want ze zijn duurzamer dan vee, te vermalen als veevoer en te verwerken tot vleesvervanger voor de consument. ,,We beginnen pas net de voordelen van insecten te ontdekken.”
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
-
-
‘Oudste mensaap ter wereld’ overleden: ‘Margrit was vriendelijk en ondeugend’
In de dierentuin van het Duitse Frankfurt is afgelopen vrijdag een Bonobo-vrouwtje overleden dat ruim zeventig jaar oud was geworden. Volgens de Frankfurter Zoo was Margrit daarmee waarschijnlijk de oudste bonobo én oudste mensaap ter wereld. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.