Volledig scherm
Domme blondjes? Echt niet. © Thinkstock

Onderzoekers: Blondjes zijn helemaal zo dom niet

Een Amerikaans onderzoek maakt korte metten met de stereotypering van domme blondjes. Wie denkt dat de haarkleur garant staat voor niet bijster slimme opmerkingen, zit er namelijk naast. Blondines blijken juist een hoger IQ te hebben, dan brunettes of dames met rood of zwart haar.

Volledig scherm
© Thinkstock
Quote

Ik denk dat we niet met zekerheid kunnen zeggen dan blondjes slimmer zijn dan anderen, maar ze zijn zeker niet dommer

Jay Zagorsky

Alle grappen over domme blondjes kunnen de prullenbak in. Uit een studie door de Ohio State University onder 10.878 Amerikanen blijkt namelijk dat vrouwen met als natuurlijke haarkleur blond gemiddeld een hoger IQ hebben dan dames met andere haarkleuren.

Elke proefpersoon onderging een intelligentietest. Ook werd de proefpersonen gevraagd naar hun natuurlijke haarkleur.

Hoewel de grappen over domme blondjes onschuldig lijken, kan het wel degelijk gevolgen hebben. Dat stelt Jay Zagorsky, één van de onderzoekers aan de Ohio State University. ,,Onderzoek toont aan dat de stereotypen wel degelijk impact hebben op het krijgen van een baan, het maken van promotie en andere sociale ervaringen", zegt hij tegen het Australische News.com. ,,Deze studie levert overtuigend bewijs dat er geen discriminatie van blondines op basis van hun haarkleur zou moeten zijn."

Slimmer
De studie wees uit dat het gemiddelde IQ van blondjes eigenlijk zelfs iets hoger ligt. ,,Maar deze vaststelling is statistisch niet significant", aldus Zagorsky. ,,Ik denk dat we niet met zekerheid kunnen zeggen dat blondjes slimmer zijn dan anderen, maar ze zijn zeker niet dommer."

Blonde vrouwen bleken een gemiddeld IQ van 103,2 te hebben. Vrouwen met bruin haar schreven een gemiddeld IQ van 102,7 op hun naam, roodharigen gingen voor 101,2 en dames met een zwarte haardos voor 100,5. De resultaten voor blonde mannen zijn vergelijkbaar, ook zij hebben een IQ dat ongeveer gelijk is aan mannen met andere haarkleuren.

Klein voordeel
Volgens de wetenschappers is niet vast te stellen dat er sprake is van een genetische relatie tussen haarkleur en intelligentie. Zagorsky vond wel een andere reden die de iets hogere intelligentie kan verklaren: de blondines groeiden op in een woning met meer leesmateriaal dan de vrouwen met een andere haarkleur. ,,Ze hebben daarmee een klein voordeel. Het kan zijn dat ze meer kans hadden om op te groeien in woningen met meer intellectuele stimulatie."

Hij kon het niet laten om te vermelden dat de resultaten suggereren dat ongeveer 3,5 procent van de vrouwen loog over hun natuurlijke haarkleur. Ze claimden van nature blond te zijn, terwijl dat niet zo was.

  1. Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenjaren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

    Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenja­ren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

    Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘echte’ mensenleeftijd van honden te berekenen. In plaats van een simpele rekensom bekijken ze de verandering in het dna van de hond en leggen ze die naast het veranderende dna van de mens. Daarna volgt een veel lastigere rekensom. Het wijdverbreide idee dat de mensenleeftijd van jouw hond zijn ‘eigen leeftijd keer zeven' is, kan daarmee in de prullenbak.