Volledig scherm

Onderzoekers: 'Knijpen' kan groei kankercel stopzetten

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley en het Lawrence Berkeley National laboratorium hebben ontdekt dat druk uitoefenen op kwaadaardige cellen in de borst ervoor kan zorgen dat ze zich weer normaler gaan gedragen. De onderzoekers presenteerden hun bevindingen maandag in San Francisco.

Het is voor het eerst dat mechanische kracht alleen voldoende blijkt te zijn om de ongecontroleerde groei van kankercellen te stoppen. 'Wat wij laten zien is dat de organisatie van weefsel in de beginfase van diens groei en ontwikkeling gevoelig is voor mechanische inbreng', zegt onderzoeker Daniel Fletcher. 'Een vroeg signaal, in de vorm van samenpersing, lijkt ervoor te zorgen dat deze kwaardaardige cellen weer op het juiste spoor belanden.'

Overigens stellen de onderzoekers de ontwikkeling van compressie niet voor als een behandeling voor borstkanker. 'Compressie is op zichzelf geen therapie', aldus Fletcher. 'Maar dit geeft ons nieuwe aanwijzingen die uiteindelijk kunnen leiden tot nieuwe therapieën."