Onderzoekers leggen link tussen deodorant en borstkanker
Zweedse onderzoekers hebben een link gelegd tussen het gebruik van deodorant en borstkanker. Vrouwen die regelmatig gebruik maken van het verzorgingsproduct met de stof aluminiumchloride, lopen een verhoogd risico, zo luidt de conclusie. Je deodorant meteen vaarwel zeggen hoeft volgens KWF Kankerbestrijding nog niet.
Ook na de nieuwste Zweedse studie is er meer onderzoek nodig naar het effect van deodorant
De onderzoekers hebben tests gedaan waarin borstcellen van een menselijke klier werden gerepliceerd op muizen. Een langdurige blootstelling aan aluminiumchloride leidde tot de vorming van tumoren. Zo stellen Stefano Mandriota en André-Pascal Sappino van het Zwitserse kankerinstituut.
Volgens Mandriota bevat merendeel van de deodoranten aluminiumchloride. ,,In Zwitserland is dat 90 procent van de deodoranten, in Frankrijk zo'n 75 procent. Wat de aantallen zijn in Nederland weet ik niet. De percentages verschillen per land. Het gaat met name om producten die 'zweet blokkeren'," stelt de wetenschapper. ,,De lijst met ingrediënten in cosmetica is vaak complex, zoals je misschien weleens gezien hebt op de achterkant van een bus deodorant. Het geeft niet per se aan of de gevaarlijke stof aanwezig is. Het is alleen betrouwbaar als er duidelijk 0 procent aluminium op het product staat."
Het is niet de eerste keer dat een dergelijk onderzoek opduikt. Waar het ene onderzoek stelt dat de bestandsdelen schadelijk kunnen zijn, gaan andere onderzoeken daar juist weer tegenin. ,,Het meest terugkerende argument van de 'tegenstanders' van ons werk is dat er geen bewijs van een verband tussen aluminium en borstkanker is", zegt wetenschapper Stefano Mandriota tegen deze krant. ,,Wat ze er meestal niet bij zeggen is dat er geen bewijs is, omdat er niet naar bewijs gezocht wordt of omdat het lastig is om het bij mensen te onderzoeken."
Zonder in de gaan op wetenschappelijke details, is het een kwestie van het gezond verstand
Schadelijke stof
KWF Kankerbestrijding schrikt dan ook niet van de nieuwste resultaten. ,,De onderzoekers hebben een klier van de mens nagebootst en in een muis geplaatst om de mogelijk schadelijke stof in te spuiten. Hier was sprake van tumorvorming", beargumenteerd woordvoerster Marsja Meijer.
,,En de wetenschappers geven zelf aan dat er meer onderzoek nodig is naar het effect op de mens en dat er onderzoek nodig is waarin deodorant op de huid van de muis wordt aangebracht. Niet op de klier direct. Kortom, ook na de nieuwste Zweedse studie is er meer onderzoek nodig naar het effect van deodorant. Er is nog geen aanleiding om ons standpunt te wijzigen. Deodorant kan dus veilig gebruikt worden."
Mandriota en Sappino geven zich niet gewonnen. ,,Wij geloven dat je met onze onderzoeksresultaten het advies moet geven om geen deodorant of zonnebrandmiddelen te gebruiken waar aluminiumchloride in verwerkt is. Zou jij deodorant opspuiten als die kankerachtige cellen veroorzaken? Waarschijnlijk is het antwoord nee. Zonder in te gaan op wetenschappelijke details, is het een kwestie van het gezond verstand."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Megatsunami trof Mars miljarden jaren terug na inslag asteroïde
Mars werd 3,4 miljard jaar geleden getroffen door een asteroïde die een megatsunami veroorzaakte van bijna 250 meter hoog. Dat blijkt uit een nieuwe studie. De impact was vergelijkbaar met de verwoestende inslag die dinosauriërs wegvaagde van de aarde. -
PREMIUM
Wij hebben de kennis, zij de ruimte: komen onze vleesvervangers straks van Canadese akkers?
De markt van vleesvervangers groeit. Samen met Canada loopt Nederland daarin voorop. Bij een (Oost-)Nederlandse handelsmissie omarmen ze elkaar. ,,Zij hebben de ruimte, wij de kennis. Eén plus één is drie.” -
PREMIUM24
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Slapen we slechter met volle maan? ‘Expert ziet psychologische oorzaken’
Vanavond is het volle maan. Weinigen geloven dat de mens in een wolf kan veranderen bij volle maan, maar veel mensen hebben wél het idee dat ze slechter slapen. Maar klopt dit ook?
-
PREMIUM
Rotterdamse wetenschappers maken zelf muizenembryo’s: ‘Ook stap naar mensen maken’
Een muizenembryo maken zónder dat daar seks aan te pas komt? Het is wetenschappers van het Erasmus MC gelukt. Dat scheelt niet alleen dierproeven, maar kan ons ook veel meer leren over aangeboren afwijkingen. -
-
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Kan de Oosterscheldekering de stijgende zeespiegel nog wel aan?
De Watersnoodramp van 1953 was de aanleiding om de Deltawerken te bouwen: de verzameling waterwerken die Zuidwest-Nederland beter moest beschermen tegen de zee. Maar door klimaatverandering staat die bescherming onder druk. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?