Volledig scherm
Een archeoloog bij de opgravingen. © anp

Opgegraven nederzetting onthult 3000 jaar oude geheimen

In het oosten van Engeland is dinsdag een 3000 jaar oude nederzetting opgegraven. Het dorpje vloog duizenden jaren geleden in brand, verdween in het water en verzonk in modder. Juist door die modder blijken de opgegraven voorwerpen intact gebleven. Britse media maken melding van het best bewaarde dorpje uit de Bronstijd ooit.

Quote

Het voelt vrijwel niet meer als archeolo­gie, maar meer alsof iemands huis is afgebrand en wij in hun spullen rondsnuffe­len

Mark Knight, archeoloog

De 3000 jaar oude geheimen werden ontdekt vlakbij de stad Peterborough, in het graafschap Cambridgeshire. Behalve menselijke overblijfselen zijn er veel gebruiksvoorwerpen gevonden. Het gaat om kleden, houten sleutels, glazen parels en potten waarin voedsel werd bewaard. 

De opgravingen zijn zeer goed behouden gebleven. ,,Het is bijna onbeleefd" stelde de leider van de expeditie, Mark Knight tegen The Guardian. ,,Het voelt vrijwel niet meer als archeologie, maar meer alsof iemands huis is afgebrand en wij in hun spullen rondsnuffelen."

Door middel van de opgravingen kan het leven in de nederzetting heel precies worden gereconstrueerd. 

Het kleine dorp werd al in 2006 gevonden, maar verder onderzoek werd toen afgelast vanwege angst op uitdroging, wat de opgravingen zou kunnen beschadigen. De totale kosten van het project worden op 1.1 miljoen pond geschat.

Volledig scherm
Een gedetailleerde tekening van de nederzetting © Cambridge Archeological Unit
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS