Opgravingen tonen vroegste massamoord door mensen
In het Nataruk-gebied in Kenia zijn 10.000 jaar geleden minstens 27 mensen in het nauw gedreven en bruut vermoord. Ze werden beschoten met pijlen, hun knieën verbrijzeld, de schedels ingeslagen. Onder hen waren ook vrouwen en kinderen. Het is de oudste momenteel bekende massamoord in de geschiedenis van de mens. Ook toen werd al oorlog gevoerd, melden de onderzoekers op basis van eerder gedane opgravingen.
Delen per e-mail
De slachtoffers
Zwangere vrouw
Een van de slachtoffers was een zwangere vrouw met gekruisde armen en benen. Ze is waarschijnlijk vastgebonden. Het eerste wat van haar skelet werd gevonden waren haar net boven de grond uitstekende knieën, die verbrijzeld waren.
Een man had een stukje obsidiaan (donker vulkanisch glas) in zijn schedel. Dit heeft hem vermoedelijk niet gedood; de rechterkant van zijn hoofd is ook geraakt een bot voorwerp, waarschijnlijk een houten knuppel. Ook zijn knieën waren verbrijzeld. De man is zwaargewond in een meer gevallen.
Het verhaal over de slachtpartij werd woensdag geplaatst in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De opgravingen werden gedaan in 2012.
Het gaat om 27 jagers-verzamelaars die werden vermoord in het Nataruk-gebied. De overblijfselen uit de Steentijd liggen nog exact op de plek waar de mensen vermoord werden. Omdat de lijken terecht kwamen in een drassige waterpoel die enkele duizenden jaren later opdroogde verkeren de overblijfselen in relatief goede staat.
Kinderen
De slachtoffers waren 21 volwassen, 13 mannen en 8 vrouwen. Eén van de vrouwen was zwanger. De overige 6 waren kinderen, waarvan de meesten onder de 6 jaar oud. Dat het hier om moord ging is duidelijk: er liggen ingeslagen schedels, handen die sporen van vastbinden vertonen en skeletten die zwaar beschadigd zijn door de inslag van pijlen.
Tegenwoordig is de plek een gortdroge vlakte, maar 10.000 jaar geleden was het door al het beschikbare wild en een nabijgelegen meer een uitstekende plek om een tijdje te verblijven. Omdat in die tijd de jagers-verzamelaars van plek naar plek trokken is het waarschijnlijk dat groepen met elkaar in conflict kwamen over de beste plekken om te verblijven, zo menen de onderzoekers.
Oorlog
Marta Mirazón Lahr van het Leverhulme Centre uit Cambridge had de leiding over het opgraven van de overblijfselen. Zij zei tegen The Guardian dat ,,wat er in Nataruk gebeurde wellicht een voorbeeld is van veel vaker voorkomende clashes tussen twee verschillende sociale groepen. Ook toen werd er al oorlog gevoerd."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Chinese archeologen vinden 2300 jaar oude stad
Chinese archeologen hebben in het het noordoosten van het land een 2300 jaar oude stad gevonden. De stad Yueyang was tijdens een belangrijke tijd in de Chinese geschiedenis de hoofdstad van één van de grootste staten. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
PREMIUM
Zuid-Afrika stopt met AstraZeneca-prik: werken de coronavaccins nog wel tegen nieuwe varianten?
Nu nieuwe coronavarianten ook in Nederland het traditionele virus wegdrukken, wordt die ene vraag steeds urgenter: werken onze vaccins wel? De wetenschappelijke wereld is er nog lang niet gerust op. In Zuid-Afrika wordt er voorlopig niet meer geprikt met het vaccin van AstraZeneca. -
Opgegraven nederzetting onthult 3000 jaar oude geheimen
In het oosten van Engeland is dinsdag een 3000 jaar oude nederzetting opgegraven. Het dorpje vloog duizenden jaren geleden in brand, verdween in het water en verzonk in modder. Juist door die modder blijken de opgegraven voorwerpen intact gebleven. Britse media maken melding van het best bewaarde dorpje uit de Bronstijd ooit.
-
PREMIUMonder professoren
Waarom het goed is om te beseffen dat er een -medisch- verschil is tussen mannen en vrouwen
In deze rubriek portretteren we een wetenschapper uit het Groene Hart. Vandaag: Aranka Ballering (26) uit Alphen. Zij doet onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen bij veel voorkomende lichamelijke gezondheidsklachten. Ze komt tot de conclusie dat er inderdaad verschillen zijn, maar dat het niet gemakkelijk aan te tonen is in hoeverre het door biologische of genderverschillen komt. -
Eeuwenoude mythische Witte Stad eindelijk blootgelegd?
Honduras heeft groen licht gegeven voor misschien wel de belangrijkste archeologische opgraving van het land ooit. Een groep van archeologen en wetenschappers reist momenteel af naar de jungle van het Centraal-Amerikaanse land om de komende dagen te beginnen met de opgravingen van de legendarische, verborgen, oude Witte Stad. Gaat deze mythische stad nu dan echt blootgelegd worden? -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.”