Papyrusfragment over 'vrouw van Jezus' is wel echt
WETENSCHAPHet 'Evangelie van Jezus' vrouw' is wel degelijk afkomstig uit de periode tussen de zesde en negende eeuw na Christus. De inkt op het fragment blijkt na onderzoek gelijk aan de inkt die werd gebruikt van 400 voor tot 800 na Christus. Eerder uitten historici en koptologen hun twijfels over de authenticiteit.
Delen per e-mail
Onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten presenteerden gisteren hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Harvard Theological Review.
Sceptici
Het bestaan van het papyrusfragment werd twee jaar geleden bekend gemaakt door godsdiensthistorica Karen King. Zij had het van een anonieme kunstverzamelaar gekregen.
De teksten op het document zijn in het Koptisch geschreven en bevatten een dialoog waarin Jezus refereert naar zijn vrouw: 'Jezus zei tegen hen: 'mijn vrouw...'' en 'zij zal mijn discipel worden'.
Hoewel het wereldnieuws was, hadden historici en koptologen hun twijfels over de authenticiteit van het papyrusfragament. De letters waren erg grof, wat men vreemd vond omdat de oude kopten meestal met een rieten pen schreven; die zorgt voor fijne letters. De schrijver zou daarnaast een aantal grammaticale fouten hebben gemaakt. Daar bleef het niet bij. Het geschrift leek op de tekst in het Thomasevangelie, dat afkomstig is uit de derde eeuw. Een verdachte zaak, vonden onderzoekers, omdat daar eenzelfde spelfout werd gemaakt.
Geen bewijs dat Jezus getrouwd was
De resultaten van het onderzoek naar het papyrusfragment bewijzen niet dat Jezus een vrouw had of dat er leerlingen van Jezus vrouw waren. Het onderzoek bewijst enkel dat het document een fragment is van een eeuwenoud manuscript.
Karen King liet van begin af aan al weten dat de tekst niets bewijst over Jezus' burgelijke staat, maar wel dat vroegere Christenen discussieerden over onderwerpen als het celibaat, seks, het huwelijk en het leerlingschap.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Wetenschappers staan voor een mysterie: wat is de oorzaak van die enorme muizenplaag?
-
PREMIUM
Wolter kreeg darmkanker: Ik was net 50. En daar zat die tumor
De Maag Lever Darm Stichting, artsen en patiënten willen dat het bevolkingsonderzoek darmkanker voortaan wordt uitgevoerd vanaf 50 jaar. Als er één iemand is die aan den lijve heeft ondervonden hoe belangrijk dat kan zijn, is het Wolter Klinkert. Een tumor groeide bij hem op zijn vijftigste door zijn darmwand heen. -
Koken & Eten Brein obese kinderen werkt hen tegen bij verleidingen
Kinderen met een te hoge BMI hebben een dunnere prefrontale contex. Dat blijkt een nieuwe studie van de universiteit van Vermont. Daardoor zouden ze het moeilijker hebben om gezonde keuzes te maken dan kinderen met een normaal gewicht. -
Kosmische sleepkabel: Europa gaat sonde bouwen die ruimtepuin opruimt
Europa wil een ruimtevaartuig bouwen dat satellieten gaat opruimen. Zulke sondes bestaan nu niet, maar moeten de hoeveelheid ruimteafval in een baan rond de aarde terugdringen. Het is de bedoeling dat de schoonmaaksonde, de ClearSpace-1, in 2025 voor het eerst een testvlucht uitvoert. -
PREMIUM
Waarom we vooral in de winter terugdenken aan vroeger (en waarom dat goed is)
De feestdagen roepen bij veel mensen nostalgische gevoelens op. We mijmeren bij de kerstboom graag over onze kindertijd. Maar wat is het nut van deze bitterzoete herinneringen?
-
PREMIUM
Wat zegt de wetenschap Het aftakelingsproces lamgelegd: in goede gezondheid richting de honderd jaar
We willen allemaal oud worden, maar niemand wil het zijn. We hopen op een wondermiddel tegen het aftakelingsproces. Is dat een reële wens? -
PREMIUM
De wetenschap over ‘Beestjes’: Dronken mensen spreken de waarheid
Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden om de beurt teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven, al dan niet met hulp van de wetenschap, antwoorden op vragen die die nummers oproepen. Deze week: ‘Beestjes’ van Ronnie en the Ronnies (1967). -
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’.