Volledig scherm
De 'staart' van Venus. © Illustratie ESA

Planeet Venus vertoont gedrag van een komeet

De ionosfeer aan de achterkant van de planeet Venus puilt net zoals de staart van een komeet als een ballon naar buiten, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA gemeld.

Volledig scherm
Venus, gefotografeerd door de Hubble-telescoop met een infraroodcamera. © Photo News

De ionosfeer is een gebied van zwak elektrisch geladen gas hoog boven de atmosfeer van een planeet. De vorm en de dichtheid ervan zijn voor een deel het gevolg van de werking van haar inwendig magnetisch veld.

De Aarde bijvoorbeeld heeft een sterk magnetisch veld en een vrij stabiele ionosfeer onder een veranderende zonnewind. De zonnewind is een stroom van geladen deeltjes die vanaf de Zon de ruimte wordt ingeslingerd.

Venus heeft geen eigen inwendig magnetisch veld zodat de vorm van zijn ionosfeer afhangt van de interactie met de zonnewind.

Traan
Over de mate waarin de vervorming afhangt van de kracht van de zonnewind waren de onderzoekers het niet eens. De Venus Express toonde voor de eerste keer de invloed aan van een heel lage druk van de zonnewind op de ionosfeer van een planeet zonder magnetisch veld.

Toen op 20 augustus 2010 een bijzonder verdunde zonnewind Venus raakte, zag de sonde dat de ionosfeer van de planeet als een ballon langs de nachtzijde van Venus naar buiten puilde, net zoals de ionenstaart van een komeet onder gelijkaardige omstandigheden.

De ionosfeer begon de vorm van een traan te krijgen, binnen 30 tot 60 minuten nadat de druk van de normale zonnewind afnam. Gedurende twee dagen strekte ze zich over een afstand van minstens twee keer de straal van Venus uit.