Volledig scherm

Planetoïde scheert vanavond 'rakelings' langs de aarde

Een groot rotsblok uit de ruimte, een zogeheten planetoïde, vliegt vandaag langs de aarde. Voor ruimtebegrippen gebeurt dat rakelings. Rond half negen 's avonds (Nederlandse tijd) komt het rotsblok het dichtst in de buurt van onze planeet. De afstand is dan slechts 27.000 kilometer. Voor het eerst in de moderne geschiedenis komt zo'n grote planetoïde zo dichtbij.

Het brokstuk heet 2012 DA14 en is ongeveer 50 meter in doorsnee. Zo'n planetoïde kan bij een inslag een wereldstad verwoesten, maar dat zal vanavond niet gebeuren. Wel wordt er gedacht dat de planetoïde gelinkt is aan de meterorietenregen in het Russische Oeralgebied. Daarbij vielen vandaag verschillende gewonden.
 
Voor sommige weer- en communicatiesatellieten zouden er vanavond misschien wel problemen kunnen ontstaan, omdat die ongeveer op dezelfde afstand rond de aarde draaien. De satellieten vallen hoogstwaarschijnlijk uit als zij worden geraakt.

Dat de planetoïde zo dichtbij komt, geeft wetenschappers een zeldzame kans om te weten te komen uit welke materialen zo'n rotsblok bestaat. Ook kunnen ze zijn baan voor de komende eeuwen uitrekenen, om te kijken of hij ooit weer dicht bij de aarde komt. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa zijn er naar schatting 500.000 vergelijkbare planetoïden in de omgeving van de aarde, maar minder dan 1 procent daarvan is pas ontdekt.

Er is geen kans om vanavond met het blote oog een glimp van 2012 DA14 op te vangen. Via de Nasa-website is de baan van de asteroïde wel goed bij te houden.

Geen verband meteoriet Rusland
Na de inslag van meteorieten in Rusland vanochtend wordt toch onrustig de vraag gesteld of dit iets met de planetoïde te maken heeft en of wetenschappers zich niet misrekend kunnen hebben. De Britse astronoom Dr. Robert Massey stelt ons via The Daily Mail gerust: 'Zoals ik het begrepen heb, kwamen de meteorieten vanuit het oosten, terwijl de planetoïde vanuit het noorden komt. Er zit ook een tijdsverschil van twaalf uur tussen, dus de beide objecten bevonden zich op minstens een half miljoen kilometer van elkaar. Ze kunnen niets met elkaar te maken hebben.'

Ook andere wetenschappers melden via Twitter dat er geen verband is tussen de meteorieten en de planetoïde. Voor sommige weer- en communicatiesatellieten zouden er vanavond misschien wel problemen kunnen ontstaan, omdat die ongeveer op dezelfde afstand rond de aarde draaien. De satellieten vallen hoogstwaarschijnlijk uit als zij worden geraakt.

  1. Vastgebonden en geëlektrocuteerd: 'homotherapie' nog steeds toegepast in China

    Vastgebonden en geëlek­tro­cu­teerd: 'homotherapie' nog steeds toegepast in China

    Human Rights Watch (HRW) roept de Chinese overheid op tot het verbieden van conversietherapie voor homoseksuelen. Volgens de mensenrechtenorganisatie bieden ziekenhuizen dergelijke 'behandelingen', die patiënten moeten 'genezen' van hun geaardheid, nog steeds aan. In een nieuw rapport publiceert HRW de getuigenissen van zeventien mensen die de omstreden, vaak gruwelijke therapie in China moesten ondergaan.