Volledig scherm
Een röntgenfoto van een draadachtige roodalg. © REUTERS

Plantaardige fossielen van 1,6 miljard jaar gevonden

In India zijn versteende roodalgen gevonden van 1,6 miljard jaar oud. Daarmee zijn ze de oudste tot dusver gevonden bewijzen van plantaardig leven op aarde. De onderzoekers hebben vandaag de kleine, meercellige fossielen beschreven in PloS Biology.

Quote

Sushi van 1,6 miljard jaar geleden

Zweedse geobiologe Thérèse Sallstedt

Het gaat om twee soorten, een draad- en een bolvormige. Ze leefden in een ondiep zeemilieu naast bacteriënkolonies. Vergelijkbare vondsten in het Canadese poolgebied zijn in het verleden gedateerd op 1,2 miljard jaar.

De wetenschappers zeiden dat de celstructuur in de fossielen bewaard is gebleven en dat de vorm overeenkomt met bekende roodalgen of roodwieren. Dat zijn primitieve plantensoorten die voorkomen op plaatsen waar ook koraalriffen zich thuis voelen, maar ook aangetroffen worden in zoet water. Een bekend type is nori, veel gebruikt in de Japanse keuken. ,,Sushi van 1,6 miljard jaar geleden'', grapte de Zweedse geobiologe Thérèse Sallstedt, lid van de onderzoeksgroep.

Mariene bacteriën

De aarde is ongeveer 4,5 miljard jaar oud. De eerste tekenen van leven waren mariene bacteriën van tussen de 3,7 en 4,2 miljard jaar oud.