Volledig scherm
© ANP

Prijs voor meten fijnstof met 10.000 smartphones

Een team van de Universiteit Leiden heeft woensdagavond de Academische Jaarprijs 2012 gewonnen voor een project waarbij fijnstof met smartphones kan worden gemeten. Dat maakte de organisatie bekend. De prijs wordt sinds 2005 toegekend aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht van een groot publiek te brengen.

De winnaars willen een experiment houden met een opzetstukje voor een smartphone en een bijbehorende app. Daarmee zullen volgend jaar 10.000 mensen in Nederland tegelijk een meting uitvoeren naar fijnstof en zo een bijdrage leveren aan de wetenschap. De meettechniek is afkomstig uit de sterrenkunde en het ruimteonderzoek, aldus het winnende team.

Alle metingen worden gecombineerd tot een kaart van fijnstof boven Nederland, is de bedoeling van het zogeheten iSPEX-project. Het team staat onder leiding van sterrenkundige Frans Snik. De 100.000 euro die aan de prijs is verbonden, wordt gebruikt om de opzetstukjes te produceren en te verspreiden. Als het experiment slaagt, wordt het uitgebreid.

Het iSPEX-team bestaat uit onderzoekers en studenten van onder andere de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), Universiteit Leiden, KNMI en het RIVM. Het Astma Fonds ondersteunt het project.

  1. Waarom ayahuasca kan helpen tegen stress en depressies
    Video

    Waarom ayahuasca kan helpen tegen stress en depressies

    Ayahuasca, nog nooit van gehoord? De uitzending van het televisieprogramma Rambam over ayahuasca heeft veel stof doen opwaaien; hallucineren, braken en urenlang trippen. Volgens de programmamakers zouden er vele gevaren aan het gebruik van deze relatief onbekende drug zitten, maar wetenschappers zijn het hier niet volledig mee eens. De drug zou namelijk kunnen bijdragen aan het verhelpen van stress en depressies. Maar wat kan ayahuasca doen wat een regulier antidepressivum niet kan bereiken?