PTSS-patiënten krijgen partydrug mdma als medicijn
Acht Nederlandse oorlogsveteranen met een posttraumatische stressstoornis worden binnenkort behandeld met mdma. Voor het eerst krijgt de partydrug in Nederland een geneeskundige toepassing.
Delen per e-mail
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mdma-therapie ‘extreem effectief’ is bij de behandeling van mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). ,,83 procent herstelt volledig. Daar kan bijna geen enkele andere psychotherapie aan tippen,” zegt Eric Vermetten, kolonel-psychiater bij defensie en bijzonder hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) tegen Het Parool. Hij leidt de Nederlandse tak van internationaal onderzoek om PTSS-patiënten te behandelen met mdma, het belangrijkste bestanddeel van xtc.
Vorige week gaf de medisch-ethische commissie van het LUMC groen licht. De behandeling begint op korte termijn, al is nog geen exacte datum bekend.
Brein ontregeld
Nederland telt zo’n 6000 oorlogsveteranen met PTSS. Ook duizenden politieagenten, brandweermensen en treinmachinisten liepen de psychische stoornis op. De aandoening kan ontstaan na het meemaken of aanschouwen van levensbedreigende situaties, zoals schietpartijen, gijzelingen of suïcides.
Het trauma ontregelt het brein. De patiënten herbeleven de angst voortdurend, zijn hyperalert en slapen slecht. Als die klachten jarenlang aanblijven, ontstaan vaak ook depressies en verslavingen, wat tot arbeidsongeschiktheid en ontwrichting van gezinnen kan leiden.
Mdma-therapie zorgt ervoor dat patiënten eenvoudiger bij opgesloten gevoelens komen, aldus Vermetten. Onder invloed van het middel kunnen ze met speciaal opgeleide therapeuten de ervaringen bespreken die ze normaliter wegdrukken. Dat werkt heilzaam, omdat het brein de traumatische herinnering als het ware herschrijft in een minder angstige versie.
Strenge richtlijnen
Het is een uitkomst voor veel patiënten
Slechts acht oorlogsveteranen krijgen een mdma-behandeling, in ggz-instelling ARQ Centrum ’45 in Oegstgeest. Het project maakt deel uit van een Amerikaans onderzoek – Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies – dat van mdma een geregistreerd geneesmiddel wil maken, en van mdma-therapie een reguliere behandeling. Ook Vermetten streeft dat na. Hij denkt dat het over drie jaar zover kan zijn. ,,Het is een uitkomst voor veel patiënten.”
Ook de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd heeft toestemming gegeven voor het verstrekken van medicinale mdma, die aan strenge richtlijnen voldoet. Een apotheek in Noorwegen levert het middel, dat per patiënt enkele honderden euro’s kost.
Mdma bestaat sinds 1912 en leidt zelden of nooit tot verslaving. In de jaren 70 werd al geëxperimenteerd met psychiatrische toepassing ervan. Door de housescene werd het populair als partydrug.
Verboden middelen
In Nederland waren eerder psychiatrische behandelingen met lsd, dat net als xtc onder de Opiumwet valt. De inmiddels overleden psychiater Jan Bastiaans behandelde er tot 1987 mensen mee die in een concentratiekamp hadden gezeten.
Behalve studies naar medicinale mdma lopen er ook onderzoeken naar medicinale psilocybine en ketamine, psychedelische middelen die ook recreatief worden gebruikt. Ketamine helpt mogelijk tegen acuut suïcidaal gedrag en psilocybine tegen depressie.
Dat verboden middelen ook een geneeskundige werking hebben, is niet nieuw. De grens tussen roes- en geneesmiddel is dun en modegevoelig. Cocaïne was honderd jaar geleden vrij verkrijgbaar. Opiaten zijn verboden als roesmiddel, maar op doktersvoorschrift toegestaan als pijnstiller.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Video Professor: psychiaters schrijven in toekomst partydrugs voor
Ketamine tegen je depressie of MDMA zodat je ineens wel over je gevoelens kunt praten bij de psycholoog? Klinkt niet als een recept wat je bij de apotheek om de hoek haalt, toch? Als het aan Prof. Dr. Jan Ramaekers en collega’s ligt, is dit in de nabije toekomst wel het geval. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
Coronavirus Britse variant zorgt voor duivels dilemma: moeten we de tweede prik uitstellen?
Een deel van de Nederlandse corona-experts ziet wel iets in het idee om de tweede vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren uit te stellen, met als doel om zo snel mogelijk meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Dat blijkt uit een inventarisatie van deze site. -
video Moet ik de prik nemen als ik al corona heb gehad? En 17 andere vaccinatievragen
Lezers reageerden massaal op de oproep om vragen over het coronavaccin voor te leggen aan experts. We hebben de meestvoorkomende vragen samengevat, en van antwoord voorzien. ,,Twee verschillende vaccins nemen? Zou ik niet doen!’’
-
PREMIUM
Video Zeldzame ziekte knevelt hele familie: ‘De gemiddelde prognose is vijf jaar’
De zussen Anjo, Willemijn en Judith uit Schijndel hebben er alle drie mee te maken; de erfelijke variant van de zeldzame longziekte pulmonale hypertensie. Zoals zo'n beetje hun hele familie. ,,De ziekte is keihard.” Hoog tijd voor een campagne om geld in te zamelen voor meer onderzoek. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
Andrea werkte mee aan Moderna-vaccin: ‘Ik snap de scepsis, maar de data liegen niet’
De Nederlandse Andrea Pruijssers (40) speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Moderna-vaccin, dat op dit moment onder het vergrootglas ligt van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA. De viroloog legt graag uit hoe de vaccins in elkaar zitten en waarom je er volgens haar niet bang voor hoeft te zijn. ,,Corona krijgen is echt een véél groter risico dan het vaccin nemen.”