Raadsel rond bijzondere Baikal-zeehonden: al 140 dode dieren

VideoOp de oevers van het Baikalmeer in Siberië zijn de afgelopen dagen meer dan 140 dode zeehonden aangespoeld. Dat zeggen zeggen de autoriteiten in de Siberische stad Irkoetsk. De oorzaak van de dood blijft voorlopig nog een mysterie.

De raadselachtige dood van tientallen Baikal-zeehonden heeft geleid tot bezorgdheid bij de Russische autoriteiten en biologen over een epidemie bij de zeldzame diersoort.

Alle gevonden kadavers zijn van ,,volwassen en krachtige dieren, 80 procent zijn drachtige vrouwtjes'', aldus de verklaring van de Russische autoriteiten. Experts zijn al dagen op zoek naar de oorzaak van de massale sterfte.

Zoet water

De Baikal-rob is een van de weinige zeehondensoorten die in zoet water leven. Met een lengte van meer dan zeshonderd kilometer en een diepte van meer dan 1600 meter is het Baikalmeer het grootste zoetwaterreservoir ter wereld en een populaire toeristenbestemming.

De Russische autoriteiten schatten de populatie aan Baikal-zeehonden op ongeveer 128.000. Sinds 1980 is de vangst op de zeehonden streng gereguleerd.

Volledig scherm
Baikalzeehonden. (Archiefbeeld) © ANP
Volledig scherm
Een jonge Baikal-zeehond. (Archiefbeeld) © ANP
  1. Zoektocht naar buitenaards leven: zo vind je een alien
    Video

    Zoektocht naar buiten­aards leven: zo vind je een alien

    Al jaren fantaseren ze in Hollywood over de mogelijkheid dat er buitenaards leven bestaat. En wij fantaseren natuurlijk uitbundig met ze mee! Want het kan toch bijna niet dat er in die oneindige hoeveelheid planeten en sterren in ons heelal maar één intelligent soort wezen bestaat? De vraag is alleen: waar begin je met zoeken? Sterrenkundige Lucas Ellerbroek (Universiteit van Amsterdam) neemt je in zijn college mee op zoektocht.