Volledig scherm
De lancering verliep voorspoedig. © AFP PHOTO/ SPACEX

Raket SpaceX landt voor het eerst in Californië

VIDEOSpaceX is er voor het eerst in geslaagd om een raket te weer te laten landen in Californië. De Falcon 9-raket schoot een Argentijnse satelliet de ruimte in, om vervolgens weer terug te keren op aarde.

De raket vertrok om 19.21 uur lokale tijd (4.21 uur Nederlandse tijd) vanaf de Vandenberg Air Force Base aan de kust van Californië. Zo'n acht minuten na de lancering keerde de booster weer terug op de lanceerbasis. Daarmee was het de eerste succesvolle poging om een raket te lanceren en weer te laten landen in Californië. 

Het terug laten keren naar aarde is een belangrijk onderdeel van de plannen van Elon Musk en zijn bedrijf SpaceX. Het is voor hem een manier om ruimtevaart efficiënter en betaalbaarder te maken, zodat het uiteindelijk ook betaalbaar wordt voor consumenten. Begin september lukte het SpaceX al om de Falcon 9 terug te laten keren naar Florida.

Volledig scherm
Voor Elon Musk is de geslaagde lancering een opsteker. © AFP

Opsteker

De geslaagde lancering én terugkeer van de raket is een flinke opsteker voor Elon Musk, die de afgelopen maanden te maken had met productieproblemen bij Tesla en een stevige boete kreeg nadat hij berichten plaatste op Twitter dat hij Tesla van de beurs wilde halen. Hij mocht wel aanblijven als topman bij Tesla.

Succesvolle lanceringen betekenen doorgaans ook een flinke boost voor de aandelenkoers van SpaceX. Die schommelt inmiddels rond de 28 miljard dollar (ruim 24 miljard euro), waarmee het de op twee na waardevolste start-up van de Verenigde Staten is. Alleen Uber en Airbnb zijn momenteel meer waard.

Volledig scherm
De lancering was vanaf de grond goed te zien. © REUTERS

ISS

SpaceX zal op korte termijn ook Amerikaanse astronauten naar ruimtestation ISS sturen, maar de vluchten zijn al diverse keren uitgesteld. Zoals de planning er nu uitziet, staat de eerste vlucht gepland voor januari komend jaar. Daarnaast werd vorige maand ook bekend wie aan boord zal gaan van de eerste commerciële vlucht van SpaceX. De Japanse miljardair Yusaku Maezawa tastte diep in de buidel om die ervaring op zijn naam te kunnen schrijven.