Reusachtige planetoïde scheert langs de aarde

Een reusachtige planetoïde scheert maandag langs de aarde. De eerstvolgende keer dat zo'n grote planetoïde zo dicht in de buurt komt, is pas in 2027. Dat laat ruimtevaartorganisatie NASA weten.

De zogenoemde planetoïde 2004 BL86 passeert de aarde op veilige afstand. Het hemellichaam blijft op 1,2 miljoen kilometer van ons verwijderd. Daarmee is de planetoïde ongeveer drie keer verder dan de maan. Al is dat naar astronomische begrippen erg dichtbij.

De koers die het rotsblok van 0,5 kilometer groot naar de aarde zet is een unieke kans voor onderzoekers. Deze planetoïde laat zich pas over tweehonderd jaar weer zien. ,,Zo kunnen we de planetoïde observeren en er meer over te weten te komen", stelt onderzoeker Don Yeomans, namens NASA. ,,Op dit moment weten we bijna niets over de planetoïde, dus we moeten wel verrast worden."

Verrekijker
Omdat de planetoïde iets meer dan een halve kilometer diameter heeft, zal het grote rotsblok met een degelijke verrekijker te zien zijn, mits het niet te bewolkt is.

Vooral in Amerika, Europa en Afrika zitten kijkers eerste rang. De kans is groot dat de passage van de asteroïde zichtbaar zal zijn om 1.00 uur.

Ongeveer een dag na de scheervlucht worden de eerste gedetailleerde beelden verwacht.

  1. Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap
    Liefdesrecept

    Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap

    Of je nu al jaren samen bent of voor het eerst op date gaat, volgens de wetenschap is het mogelijk om verliefd te worden door 36 vragen te beantwoorden. Deze methode is al in de vorige eeuw ontwikkeld en getoetst door psycholoog Arthur Aron. Hij slaagde er zo'n 25 jaar geleden in om twee vreemden verliefd op elkaar te laten worden. Of beter gezegd: zes maanden na het onderzoek stapten de twee proefpersonen in het huwelijksbootje.