Robots Alice en Bob beginnen geheimtaal: experiment stilgelegd
Facebook heeft een experiment met kunstmatige intelligentie stilgelegd nadat spraakrobots een eigen taal ontwikkelden, die alleen zij begrijpen. Robots Alice en Bob pasten het Engels aan om makkelijker te kunnen communiceren met elkaar. Dat resulteerde in vreemde zinnen, die voor de onderzoekers geen enkele betekenis meer hadden. Experts noemen het spannend, en tegelijkertijd angstaanjagend.
Alice en Bob leerden onder meer hoeden, boeken en ballen te verkopen. De voorwerpen hadden allemaal een verschillende waarde, waarover de spraakrobots ook moesten onderhandelen. Dat had moeten uitmonden in hightech onderhandelingssoftware die zo goed is dat mensen die ermee in gesprek zouden gaan, zelfs niet meer zouden merken dat ze eigenlijk met een robot bezig waren.
Zo ver komt het vooralsnog niet. Toen de robots de vrije hand kregen om de algoritmes van hun gesprekken beter en efficiënter te maken, begonnen de robots vreemde codewoorden en herhalingen te gebruiken. Zo begon Bob plots ,,Ik kan ik ik alle andere dingen.." te zeggen. Waarop Alice antwoordde: ,,Ballen hebben nul voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij voor mij.”
Het gesprek tussen de machines ging daarop nog even door. En er is meer: de onderzoekers van het Facebook Artificial Intelligence Research lab (FAIR) ontdekten dat de robots 'slimmer' werden in het onderhandelen en bijvoorbeeld deden alsof ze een item leuk vonden om het verderop in de onderhandeling zogezegd 'op te offeren' om een (vals) compromis te maken.
Potentieel gevaarlijk
Als je eenmaal robots hebt die ook fysiek dingen kunnen doen, in het bijzonder voor militaire doeleinden, kan zoiets dodelijk zijn
Toen de onderzoekers doorkregen wat er aan de hand was, legden ze het experiment stil. ,,Dit is een belangrijke mijlpaal. Maar iedereen die ontkent dat dit potentieel gevaarlijk is, steekt zijn kop in het zand", stelt professor Kevin Warwick, een expert in robotica in het Verenigd Koninkrijk in Britse media. ,,We hebben geen flauw idee wat deze robots tegen elkaar zeggen. Als je eenmaal robots hebt die ook fysiek dingen kunnen doen, in het bijzonder voor militaire doeleinden, kan zoiets dodelijk zijn."
Volgens Warwick is dit het eerste gedocumenteerde geval, maar hij is ervan overtuigd dat er meer zijn. ,,Robots kunnen communiceren met elkaar en hoewel we denken dat we hen in de gaten kunnen houden, is er geen enkele manier om dat zeker te weten. Ook de Brits natuurkundige Stephen Hawking en Canadees-Amerikaans ingenieur Elon Musk waarschuwden al voor de gevaren van artificiële intelligentie."
Het 'mislukte' experiment doet denken aan de filmreeks Terminator met acteur Arnold Schwarzenegger, waarin robots een zelfbewustzijn ontwikkelen en de mensheid proberen uit te roeien. Zo ver is het nog niet, maar héél gek klinkt het niet meer. ,,Het gebeurt eigenlijk al overal", aldus technologie-experte Kate Adamson. ,,Kijk bijvoorbeeld naar de hoge frequentiehandel op de aandelenmarkt. Sommige algoritmes doen precies hetzelfde. Ze hebben een bepaalde kennis ontwikkeld en worden niet elke minuut gemonitord."
Google Translate
Volgens Facebook zelf werd het experiment stilgelegd omdat het ‘niet tot het resultaat leidde dat we wilden’. ,,De onderhandelingssoftware is bedoeld voor communicatie met mensen, niet voor communicatie tussen robots onderling. Daarom had het geen zin om ermee door te gaan."
Het sociale netwerk wijst er ook op dat er in andere techbedrijven soortgelijke dingen gebeuren. Zo ontdekten wetenschappers van Google Translate vorig jaar dat hun dienst ook een eigen taal had ontwikkeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Het ‘geheim’ van Boris voor meer rust en ruimte in je hoofd: ‘Probeer eens een dag zonder Google’
Prima als je je smartphone beschouwt als een handig hulpmiddel. Maar gebruik je de zakcomputer als vervanging van je eigen brein, dan is dat funest voor je geheugen, zegt geheugentrainer en neurowetenschapper Boris Nikolai Konrad. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUM
Voel de maan, hoor de Melkweg: ook blinden en slechtzienden kunnen nu sterren ‘kijken’
-
PREMIUM
Hoe door Monique je uroloog tussen miljoenen (!) druppels kan zien of je prostaatkanker hebt
Monique Roobol heeft samen met collega’s de prostaatwijzer ontwikkeld waarmee kan worden voorspeld hoe groot de kans is dat er bij een man prostaatkanker wordt gevonden. Ze zet zich in voor de urologie, omdat aandoeningen in dit gebied voor veel meer ellende zorgen dan alleen lichamelijk ongemak. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
-
PREMIUM
Waarom moet het einde van de wereld zo deprimerend zijn?
Stop met dat zure vingerwijzen naar de vleesetende automobilist. Er is nu een boek dat de boel opvrolijkt en de lezer toch informeert over klimaatverandering. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
Skelet van Tonia zwierf door klaslokalen, nu wordt ze na 120 jaar écht begraven
Het verhaal van Antonia Cornelia Schovers leest als een roman. Bruut vermoord, ter aarde besteld, weer opgegraven, om als skelet te zwerven door instructielokalen. Maar nu heeft Tonia na bijna 120 jaar eindelijk haar rust gevonden. In Diepenheim.