Volledig scherm
Archiefbeeld van Cassini op de missie bij Saturnus © REUTERS

Ruimtesonde ontdekt kilometers lange, heldere strepen op manen van Saturnus

Twee manen van Saturnus hebben mysterieuze strepen op het oppervlak. Die zijn kaarsrecht, helder, tot honderden kilometers lang en minder dan vijf kilometer breed. Ze lopen parallel aan elkaar en parallel aan de evenaar. De strepen zijn gezien op Dione en Rhea, twee van de meer dan zestig manen van Saturnus.

Ze gaan dwars over heuvels en dalen heen en zijn misschien nog vers. Het is niet duidelijk waardoor de strepen worden veroorzaakt. Ze zijn gezien op Dione en Rhea, twee van de meer dan zestig manen van Saturnus. 

De planeet en zijn manen zijn in de afgelopen jaren onderzocht door de ruimtesonde Cassini. Dione heeft waarschijnlijk een ondergrondse oceaan, bleek uit eerdere metingen. ,,Zulke lijnen hebben we in het zonnestelsel niet eerder gezien. Als ze veroorzaakt worden door iets van buiten, is dat misschien een manier om nieuw materiaal naar Dione te brengen. En dat kan gevolgen hebben voor de kans dat de ondergrondse oceaan vormen van leven bevat’', zegt een van de onderzoekers.

Cassini

De Cassini was in 1997 gelanceerd. Na zeven jaar vliegen kwam hij aan bij Saturnus en zijn minstens 62 manen. Hij ontdekte daar onder meer oceanen op de Saturnusmaan Enceladus en zeeën van vloeibaar methaan op de maan Titan. Afgelopen maand bleek nog dat de sonde enorme stofstormen heeft ontdekt op de planeet. Deze waren eerder alleen waargenomen op aarde en Mars.

Bij zijn ondergang vloog hij de dampkring van Saturnus binnen. Daar viel hij uit elkaar. In zijn laatste momenten verrichtte de sonde nog allerlei metingen, op een plek waar de mensheid nog nooit was geweest.

Volledig scherm
Beeld van Saturnus, gemaakt door Cassini © AP