FOTO NASA
Volledig scherm
FOTO NASA

Ruimtestation Kuipers wijkt uit voor puin

Het internationale ruimtestation ISS moet vandaag uitwijken voor ruimtepuin. Dat maakte het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA bekend. Aan boord van het ruimtestation is onder anderen de Nederlandse astronaut André Kuipers.

Premier Rutte en studenten van de TU in Delft spraken deze week met André Kuipers in de ruimte.
Volledig scherm
Premier Rutte en studenten van de TU in Delft spraken deze week met André Kuipers in de ruimte. © epa

De bemanning van het ISS gebruikt de motoren op één van de modules om het ruimteschroot te ontwijken. Dat heeft een diameter van circa 10 centimeter. Amerikaanse media meldden dat het gaat om de restanten van twee satellieten, die in 2009 op elkaar botsten.

Volledig scherm
© AFP
 1. Biologen verbijsterd na ontdekking langste ‘kwalsliert’ ooit
  video

  Biologen verbijs­terd na ontdekking langste ‘kwalsliert’ ooit

  Biologen hebben tijdens een expeditie voor de westkust van Australië op grote diepte de waarschijnlijk grootste siphonophorae ooit ontdekt. Het gaat om een tientallen meters lange sliert die bestaat uit miljoenen kwalachtige, ongewervelde diertjes die één kolonie vormen maar de indruk wekken een zelfstandig organisme te zijn. Op de wetenschappelijke website Sciencealert jubelen experts over de vondst: ,,Dit is de spectaculairste en langste die in de diepzee is gespot.”
 2. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

  Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

  Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.