Satelliet reist naar de zon: hij zou in één seconde van Groningen naar Utrecht kunnen vliegen
VideoMorgen gaat het gebeuren: de Amerikaanse satelliet Parker Solar Probe reist naar de zon. In november komt hij daar aan. Het doel? Het ruimtevaartuig moet ons meer leren over de atmosfeer van de zon.
Zeven jaar lang zal de Parker Solar Probe ovale banen rond de zon draaien. Op het dichtste punt is de sonde maar 6 miljoen kilometer verwijderd van de zon. Dichtbij genoeg om een duik in de zogeheten corona van de zon te nemen, maar ver weg genoeg om niet te verbranden. Ter vergelijking: Mercurius, de eerste planeet in ons zonnestelsel, staat bijna tien keer zo ver.
Geen enkel vaartuig is ooit zo dichtbij de zon geweest. De Parker is gebouwd om temperaturen van 1400 graden Celsius te weerstaan. De straling op de bestemming is ongeveer vijfhonderd keer zo fel als bij de aarde. Een speciaal schild moet de sonde daartegen beschermen. Zonder dat schild zou de satelliet maar een paar seconden overleven.
Mysterie
Hij zou in één seconde van Groningen naar Utrecht kunnen vliegen
De zon is een groot mysterie. Zo is het in de atmosfeer een miljoen graden, veel warmer dan op het oppervlak, waar het hooguit 6000 graden is. Hoe dat kan, weet niemand zeker. Mogelijk heeft het te maken met elektromagnetische golven. De enige manier om erachter te komen, is zelf een kijkje te gaan nemen.
De Parker moet ook onderzoek gaan doen naar de zogeheten zonnewind. Dat is een stroom geladen deeltjes die de zon continu naar alle planeten, waaronder de aarde, slingert. Als die deeltjes weten door te dringen tot de dampkring van de aarde veroorzaken ze daar het noorderlicht en het zuiderlicht. Maar de deeltjes kunnen ook schadelijk zijn voor satellieten en communicatie. Ook over zonnevlammen en plasmawolken moet de Parker meer inzicht geven. Zo willen wetenschappers een beter beeld krijgen van waar de aarde en de rest van het zonnestelsel eigenlijk aan blootgesteld worden.
700.000 km per uur
De lancering van de Parker staat gepland voor morgen om 9.33 uur Nederlandse tijd. Tijdens zijn vlucht naar de zon zal de Parker een snelheidsrecord breken. Hij haalt een relatieve snelheid van 700.000 kilometer per uur. Daarmee zou hij in 1 seconde van Groningen naar Utrecht kunnen vliegen en in twee minuten van Europa naar Australië.
De Parker is vernoemd naar de nu 91-jarige wetenschapper Eugene N. Parker. De Amerikaanse natuurkundige kwam in de jaren 50 met de theorie over de zonnewind. Hij werd aanvankelijk voor gek verklaard, maar toen de eerste satellieten de ruimte ingingen en de zonnewind voelden, bleek dat hij toch gelijk had. Het is de eerste keer dat een ruimtevaartuig is vernoemd naar iemand die nog leeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
met video
Boeings ruimtevaartuig Starliner na twee mislukkingen op weg naar ISS
Boeing heeft donderdagavond zijn ruimtevaartuig Starliner succesvol gelanceerd. De Starliner vertrok om exact 18.54 uur lokale tijd van de lanceerbasis in Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida voor een onbemande testvlucht naar het internationale ruimtestation ISS. Twee eerdere pogingen mislukten. -
PREMIUMmet video
Voorjaarsdroogte slaat hard toe: boeren waarschuwen voor mislukte oogsten
Nederland gaat gebukt onder een van de droogste voorjaren ooit. Een deel van de oogst dreigt te mislukken. Boeren waarschuwen voor voedseltekorten. -
Eerste bewijs van microplastics in nieuwe sneeuw Antarctica
Onderzoekers hebben voor het eerst microplastics gevonden in de nieuwe sneeuw van Antarctica, blijkt uit gepubliceerd onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift The Cryosphere. Het plastic kan vergaande gevolgen hebben voor het continent. -
PREMIUMInterview
Sterrin vindt reptielenpassie een cadeau: ‘Hebben de dieren er iets aan? Dan doe ik het’
Ze wil meer aandacht voor reptielen; van het publiek én de wetenschap. En sinds ze als deelnemer van Expeditie Robinson op tv in huilen uitbarstte, komt ze ook op voor de introverte en gevoelige mens. Sterrin Smalbrugge (28) is onvermoeibaar als het aankomt op haar missies en daar is ze blij mee ook.
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUMMet video42
Reuzenhert op weg naar ons land: ‘Nederland is een paradijs voor de eland’
Het zal je maar gebeuren. Rij je nietsvermoedend over de Veluwe steekt er ineens een dier van ruim 2 meter hoog, 800 kilo zwaar en voorzien van een enorm schoffelgewei, de weg over. Dat is schrikken. Toch kan het zomaar werkelijkheid zijn, want de eland is onderweg naar hier.