Volledig scherm
Een scheepswrak. Inzetje: een schilderij van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook © Thinkstock, AFP

Schip van James Cook lijkt gevonden in haven Newport

Het wrak van een van de beroemdste schepen uit de geschiedenis, de Endeavour van kapitein Cook, is mogelijk gevonden. Marinearcheologen op Rhode Island zeggen er 80 tot 100 procent zeker van te zijn dat ze het schip op de bodem van de haven van Newport hebben gevonden.

Quote

Het zal reden voor een nationale viering in Australië zijn als RIMAP de Lord Sandwich, voorheen de Endeavour, identifi­ceert

RIMAP in een aankondiging
Volledig scherm
Een replica van de Endeavour © anp

De maritieme archeologen (RIMAP) presenteren woensdag hun bevindingen. ,,Het zal reden voor een nationale viering in Australië zijn als RIMAP de Lord Sandwich, voorheen de Endeavour, identificeert'', stellen ze in een aankondiging.

Geschiedenislessen
De Endeavour en James Cook, het zijn begrippen in de Australische geschiedenislessen. Jonge leerlingen krijgen de verhalen die er zijn over de historische reis van het schip, tussen 1768 en 1771, haast ingestampt. De Brit werd door zijn thuisland op ontdekkingsreis gestuurd, enerzijds om vanaf Tahiti de baan van de planeet Venus in kaart te brengen, anderzijds om daarna (in het geheim) door te varen om 'Terra Australis' te ontdekken. Men vermoedde waar het continent ongeveer lag.

Na een stop op Nieuw-Zeeland zette Cook in 1770 voet aan wal in het oosten van Australië om er daarna de kust in kaart te brengen. Volgens de overlevering was de Endeavour een lelijk schip en bepaald niet het meest zeewaardige dat bestond. Cook maakte schade toen hij met het houten vaartuig gesteente raakte in het Groot Barrièrerif, maar ontliep ternauwernood een ramp. Het schip werd gerepareerd en werd in de jaren daarna nog gebruikt door particulieren en de Britse marine. In 1778 zou het schip zijn omgedoopt in Lord Sandwich en zijn ingezet om Britse soldaten over te zetten ten tijde van de Amerikaanse revolutie.

Uiteindelijk werd het vaartuig tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1778, samen met dertien andere schepen, tot zinken gebracht als blokkade van Narragansett Bay, Rhode Island, aan de oostkust van Amerika.

Kolonie
,,Het verhaal is onderdeel van onze nationale mythologie'', zei de Australische historicus Alexander Cook in 2014. Die mening deelde ook historicus Iain McCalman van de universiteit van Sydney. Het betekende namelijk een markeerpunt in de geschiedenis van het land. Groot-Brittannië zette er voet aan land, stichtte een kolonie en bracht ontwikkeling. Voor de toenmalige bewoners van het land betekende de ontdekking de komst van indringers.

Onderzoek
In oktober 2014 claimde een Amerikaanse onderzoekster Kathy Abbas al te weten waar het wrak ligt: op de bodem van de haven van Newport. Abbas deed jarenlang onderzoek naar het schip.

,,Als de laatste rustplaats van de Endeavour wordt gevonden zou dat een vondst zijn die van grote nationale, en eigenlijk internationale, betekenis is'', zei Kevin Sumption, directeur van het museum in Sydney, toen. Zijn museum heeft sinds 1993-1994 al een replica van het schip.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement