Volledig scherm
Een replica van een levensgrote Tyrannosaurus rex die in het station Leiden Centraal werd geplaatst ter promotie van de crowdfundactie Tientje voor T-rex. © ANP

Skelet van T-rex komt naar Naturalis

Goed nieuws voor dinoliefhebbers. Het Leidse museum Naturalis krijgt het skelet van een Tyrannosaurus rex. Dankzij de crowdfundingactie Tientje voor T-rex en sponsorgelden is het gelukt 5 miljoen euro bijeen te brengen om het skelet naar Leiden te krijgen, zo meldt het museum.

Volledig scherm
Rechter kuit en scheenbeen van het skelet op de vindplek in Montana. © ANP Communique

Het skelet van de vleesetende dinosaurus werd in 2013 in de Verenigde Staten opgegraven door medewerkers van Naturalis. Het was een vrouwtje, ,,een dame op leeftijd waaraan haar ruige levensloop terug te zien is in het skelet'', aldus het museum.

Het geraamte meet 12 meter en wordt vanaf halverwege 2016 tentoongesteld. Dat gebeurt eerst in het Pesthuis, de huidige entree van Naturalis. In 2017 krijgt de T-rex een ereplaats in het nieuwe gebouw.

,,We zijn enorm blij dat zoveel mensen hebben meegeholpen het skelet naar Leiden te krijgen'', zegt een woordvoerster van Naturalis. Meer dan 23.000 mensen doneerden 10 euro bij de crowdfundingsactie 'Tientje voor T. rex'. De rest van het geld werd bijeengebracht door bedrijven, fondsen, particulieren en de gemeente Leiden.

Veel bezoekers
Het Leidse museum verwacht dat T. rex flink wat bezoekers zal gaan trekken. ,,Het Field Museum in Chicago heeft de bezoekerscijfers zien verdubbelen sinds daar T. rex Sue wordt tentoongesteld.'' Of de Leidse dino een naam krijgt, bijvoorbeeld door een wedstrijd uit te schrijven, is nog niet te zeggen, aldus de woordvoerster.