Volledig scherm
© AFP

Sondes gelanceerd die leven op Mars moeten onderzoeken

In Kazachstan is maandagochtend succesvol een Proton-raket met twee sondes gelanceerd die eind dit jaar moeten aankomen bij Mars. Een sonde gaat in een baan rond de planeet draaien, de ander moet op het oppervlak landen. Over twee jaar volgt de volgende stap: dan gaat een Marskarretje die kant op. De missie heet ExoMars en wordt door Europa en Rusland uitgevoerd.

Aan boord van de raket is onder meer de Trace Gas Orbiter. Die moet meten welke gassen er in de dampkring van Mars zitten. Het apparaat speurt vooral naar methaan, een gas dat kan wijzen op minieme vormen van leven.

Een paar dagen voor aankomst bij Mars laat de satelliet een lander los. Die heet Schiaparelli. De lander komt met een snelheid van 21.000 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen, remt met wrijving en een parachute en moet zachtjes neerploffen op het oppervlak. Schiaparelli kan metersdiepe gaten boren, om uit te zoeken wat er precies onder het oppervlak zit.

Volledig scherm
© ANP

Eerherstel
Voor Rusland is de missie een kans op eerherstel. Het land wilde eind 2011 samen met China een sonde richting een van de manen van Mars sturen, maar de lancering mislukte. Het vaartuig slaagde er niet in de lange oversteek te maken. Na een paar weken verging de sonde in de dampkring van de aarde.

  1. Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap
    Liefdesrecept

    Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap

    Of je nu al jaren samen bent of voor het eerst op date gaat, volgens de wetenschap is het mogelijk om verliefd te worden door 36 vragen te beantwoorden. Deze methode is al in de vorige eeuw ontwikkeld en getoetst door psycholoog Arthur Aron. Hij slaagde er zo'n 25 jaar geleden in om twee vreemden verliefd op elkaar te laten worden. Of beter gezegd: zes maanden na het onderzoek stapten de twee proefpersonen in het huwelijksbootje.